New South Wales och Queensland
Från början spreds vin i Australien från New South Wales. De berömda vinerna av semillon och shiraz från Hunter Valley räcker inte långt: här konsumeras betydligt mer vin än vad som produceras.
Hitta på sidan: Viner Druvor Klimat Jordmån Historia
I New South Wales hittar vi väldiga druvskördar från de konstbevattnade områdena längs med floderna Murrumbidgee och Murray, där allt bättre odlings- och vinmakarmetoder stadigt höjer kvaliteten på de massproducerade vinerna.
I Queensland finns ingen massproduktion av vin, men kvaliteten på det som produceras väcker allt större intresse. Centrum för den förhållandevis lilla vinindustrin har flyttat söderut till det så kallade Granitbältet och vingårdarna på den granithaltiga jorden blir allt fler.
Viner
New South Wales och Queensland ingår i den övergripande ursprungsbeteckningen South-Eastern Australia som också omfattar Victoria, South Australia och Tasmanien. På nästa indelningsnivå kommer åtta delstater som i sin tur delas i sin tur in i zoner, regioner och subregioner.
Zonen Hunter Valley
Distriktet Hunter består av Upper Hunter Valley och Lower Hunter Valley. Upper Hunter har mycket varmt, torrt klimat som gör konstbevattning nödvändig.
Tyngdpunkten ligger på vita viner av semillon och chardonnay, men även verdelho, shiraz och cabernet sauvignon odlas.
Lower Hunter, som bland annat inkluderar deldistriktet Broke Fordwich, är mest känt för sina torra och långlivade viner av semillon. Förr kallades vinerna "Hunter riesling". Även druvsorterna shiraz och chardonnay odlas i området.
Området är egentligen för varmt för att odla kvalitetsdruvor, och regn i skördetid och svampangrepp gör det svårare. Samtidigt hjälper hög luftfuktighet och molnighet till att dämpa den värsta sommarhettan.
Zonen Central Ranges – Mudgee, Orange, Cowra
Central Ranges omfattar distrikten Mudgee, Orange och Cowra. Klimatet i Mudgee varierar tydligt mellan årstiderna med svala vintrar och vårar. Sommar och höst är däremot väldigt varma, men både Mudgee och Orange har fördel av svalare odlingsklimat på höga höjder och skörden sker ofta senare än i Hunter Valley.
I Mudgee produceras främst röda viner av cabernet sauvignon, shiraz och chardonnay. Orange, som lagt till ordet region i namnet för att undvika sammanblandning med orangevin, producerar liknande viner, men också merlot, chardonnay, pinot gris och sauvignon blanc. Odlingarna sker på 600 till 900 meters höjd på en slocknad vulkan. Cowra har vingårdar på något lägre höjdnivåer och är mest känt för sina fylliga viner av chardonnay.
Zonen Southern New South Wales
I delstatens sydöstra del ligger distrikten Hilltops, Canberra District, Tumbarumba och Gundagai.
Hilltops producerar främst blå druvor, som till stor del används till vinproduktion utanför distriktet. Canberra District utmärker sig med rhôneinspirerade viner – röda från blandningar av shiraz och viognier – och vita av viognier. Riesling, chardonnay och pinot noir odlas också med framgång. I det svala Tumbarumba görs vita viner av sauvignon blanc, chardonnay och pinot noir här odlas också druvor till produktion av mousserande vin.
Zonen Big Rivers
Big Rivers omfattar distrikten Riverina, Murray Darling, Swan Hill och Perricoota. Både Murray Darling och Swan Hill överlappar floden Murray som bildar delstatsgräns mot Victoria. Tillsammans står de fyra distrikten för närmare 75 procent av vinproduktionen i New South Wales. Det mesta av produktionen är enklare viner, men man gör även kvalitetsvin. Områdena har ett varmt klimat och konstbevattning är oftast nödvändig.
Det viktigaste distriktet sett till produktionsvolym är Riverina, som ibland kallats Murrumbidgee Irrigation Area.
En specialitet är söta semillonviner av botrytisangripna druvor. De mest odlade gröna druvorna är annars chardonnay, colombard, muscat gordo blanco och sultana. Bland de blå druvsorterna dominerar shiraz.
Queensland
Vinnäringen i Queensland är koncentrerad till delstatens sydöstra hörn där klimatförutsättningarna är mest gynnsamma. Det finns två distrikt: Granite Belt och South Burnett. Odlingarna ligger oftast på hög höjd för att kompensera för det heta, subtropiska klimatet. De huvudsakliga druvsorterna är sémillon, shiraz och cabernet sauvignon.
Druvor
Semillon och chardonnay ligger i topp bland de gröna druvorna i New South Wales, följda av riesling och verdelho.
Riverina har stora odlingar av colombard, muscat och verdelho. Semillon och chardonnay dominerar också i Queensland, där shiraz är den största blå druvan, följd av cabernet sauvignon och merlot. Samma blåa druvor är vanliga i New South Wales.
Klimat
Hunter Valley och Riverina i New South Wales har ett mycket varmt klimat med regniga och fuktiga höstar, särskilt utmed kusten. Queensland har ett subtropiskt till tropiskt varmt klimat, men i de södra, högre belägna vinproducerande delarna kan däremot frost vara ett problem.
Jordmån
Jordmån med sandblandad lera dominerar i New South Wales. Alluvialjordar utmed floden i Hunter Valley är utmärkta för vinodling, liksom Tumbarumbas vulkaniska jord på hög höjd och granithaltig jord på lägre, varmare nivåer.
Ett sextiotal av Queensland bästa vingårdar ligger på jordar med vittrad granit i det så kallade Granite Belt, på gränsen till New South Wales.
Historia
Vinet kom till New South Wales 1788: då ankom ett skepp lastat med straffångar i sällskap med ett antal sticklingar i bagaget.
Den första planteringen nära hamnen i Sydney misslyckades på grund av röta – klimatet var för fuktigt. Sökandet efter varmare, torrare vingårdar ledde slutligen till Hunter Valley nära femton mil uppåt kusten.
Egentligen var klimatet inte bättre: vädret var varmare men samtidigt nyckfullt och växlande mellan översvämning och torka. Jorden med hårda leror var svår att arbeta med.
Men nybyggarna var ett envist släkte, och de första vingårdarna anlades på 1820-talet. Omkring 40 år senare kom Cessnock i Lower Hunter Valley igång med sina planteringar.
Längre fram i tiden blev Hunters räddning närheten till Sydney, både som försäljningscentrum och genom den vinturism som från starten på 1970-talet vuxit till storindustri i dag. Från 1980-talet växte produktionen mycket och New South Wales är numera volymmässigt Australiens näst största ursprung.