Avsändare – Till startsidan
StartVinVärldens vinländerEuropaBalkan

Serbien

Serbien

Kunskap & Inspiration

Serbien

Serbien är den största republiken i forna Jugoslavien och även den som producerar mest vin, främst på lokala druvor som smederevka och prokupac. Landet har stor potential men ännu inte hittat sin nish på exportmarknaden. 

Hitta på sidan: Viner & druvor   Klimat & jordmån   Vinlagar   Historia

Viner och druvor

Serbiens vinodlingar omfattar ungefär 22 000 hektar, en dramatisk minskning jämfört med de första åren på 2000-talet. Då uppgick vinodlingsarealen till 70 000 hektar. De vinproducerande regionerna är främst koncentrerade till landets centrala områden kring Donau och bifloden Morava.

Mest rött vin i Serbien

Merparten av produktionen är rött vin. De viktigaste lokala druvsorterna är de blå prokupac och vranac samt den gröna smederevka. Bland de internationella druvsorter som odlas märks bland annat sauvignon blanc, chardonnaypinot noir, gamay, cabernet sauvignon och merlot.

I det flacka Vojvodina i norr produceras främst vitt vin. Här odlas bland annat muscat ottonel, sauvignon blanc, ezerjó, kövedinka och laški rizling. Det kuperade området Fruška Gora, norr om Belgrad, räknas till Vojvodinas främsta. Härifrån kommer dessertvinet Bermet som ursprungligen användes som medicin. 

Prokupac är södra Serbiens druva och förekommer dels som endruvsvin, men även i blandningar med pinot noir eller gamay från Moravadalen. Längre söderut, runt städerna Vranje, Niš och Leskovac, har de internationella cabernet sauvignon och merlot företräde. Klimatet är varmare i söder och druvorna kan nå full mognad.

Klimat och jordmån

Serbien saknar kust och har kontinentalt klimat. Landet ligger i Europas vinbälte mellan 41:a och 47:de breddgraderna, samma som Loiredalen och Ribera del Duero. Topografin varierar och höjden över havet går från 600 i norr till 2 150 meter i landets östra del, där bergskedjan Karpaterna tar vid. 

Vinlagar 

Serbien har inte lika tydligt definierade vinregioner som många andra länder. Ett reformarbete för att modernisera vinindustrin och ursprungsdefinitionerna inleddes 2008 och sedan 2013 har Serbien 22 ursprungsregioner utan underregioner. 

Historia

Serbiens tidiga vinhistoria går tillbaka till romarrikets dagar och det första århundradet enligt vår tidräkning. Under medeltiden blommade vinkulturen sedan ut ordentligt och på 1900-talet tog Jugoslavien, där Serbien ingick, plats på topp-10 över världens vinproducerande länder. Kvantitetsmässigt nåddes toppen 1970 då över sex miljoner liter vin producerades. Fokuset låg, precis som på de flesta andra håll inom Östblocket, inte på kvalitet. Redan 1980 hade produktionen sjunkit och inbördeskrigen och Jugoslaviens splittring i början av 90-talet innebar ett hårt slag för Serbiens vinindustri. 

En uppryckning kom i början av 2000-talet. Numera tillverkas vin både utav småproducenter och mindre familjeföretag. Andelen kvalitetsviner har ökat markant och även om exporten fortfarande är liten ser det ut som att Serbiens vinnäring är på väg att hämta sig.