Avsändare – Till startsidan
StartVinVärldens vinländerAustralien

Western Australia

Western Australia

Kunskap & Inspiration

Western Australia

Western Australia tar upp en tredjedel av Australiens yta men står bara för knappt fyra procent av landets vinskörd. Ändå kommer många av landets premiumviner härifrån - de flesta från Margaret River. 

Hitta på sidan: Viner  Druvor  Klimat  Jordmån  Historia

Vinlandet Western Australia börjar runt storstaden Perth och Swan District i norr. Odlingarna sträcker sig sedan drygt trettio mil genom distrikten Peel och Geographe till Margaret River. Därifrån går de runt kontinentens sydvästra udde till Pemberton och den stora zonen Great Southern där flera distrikt framträder som allt mer intressanta namn på vinkartan.

Viner

Swan District

Swan District är vinets ursprungsområde i Western Australia, trots det varma klimatet. De bästa vingårdarna ligger på terrasser utmed floden Swan och de mest kända vinerna är fylliga vita gjorda av druvsorter som chenin blanc, chardonnay och verdelho.

Perth Hills

Namnet syftar på Darling Range, en bergskedja några mil innanför Perth med dalar där vingårdarna ligger upp till 400 meter över havet. Havsbrisen dämpar hettan under dagen, och närheten till det varma havet hindrar temperaturen att sjunka för lågt på natten.

Här odlas de gröna druvorna chardonnay, chenin blanc och verdelho. Bland de blå trivs shiraz bäst i det varma klimatet. Cabernet sauvignon finns också här – som i hela Western Australia.

Peel

Peel och Geographe direkt söderut ligger mellan de ursprungliga gamla områdena runt Perth och det nyare stjärndistriktet Margaret River. Både Peel och Geographe sträcker sig en bra bit inåt land från kusten och har ett relativt varmt klimat.

Peel fick sina första vingårdar redan på 1850-talet. Syrah har varit områdets viktigaste druva, men Peel Estate, grundat 1973, har blivit berömt för sin chenin blanc och odlar dessutom zinfandel.

Geographe

I Geographe är det något varmare än i det berömda granndistriktet Margaret River söderut, men i stort odlas samma druvsorter.

Semillon, sauvignon blanc och chardonnay är viktiga bland de gröna druvorna och merlot, cabernet och shiraz bland de blå. Tempranillo, viognier och zinfandel förekommer också.

Margaret River

Margaret River är delstatens mest berömda distrikt och omfattar 5 700 hektar vinodling. Här är klimatet maritimt och temperaturmässigt kan området jämföras med Bordeaux.

I Margaret River produceras röda viner av framför allt cabernet sauvignon, som trivs i de grusrika och magra jordarna, shiraz och merlot. Gröna druvor som odlas i större omfattning är sauvignon blanc, chardonnay, chenin blanc och semillon.

Blackwood Valley, Manjimup och Pemberton

Dessa tre distrikt ligger från norr till söder på Western Australias sydvästra udde.

Det största distriktet Blackwood Valley har varmt kontinentalklimat och ligger längst inåt land. Förutom cabernet sauvignon och merlot odlas här en hel del chardonnay och shiraz.

Manjimup ligger mellan Blackwood och Pemberton. Pemberton ute vid kusten har ett svalare maritimt klimat och mer regn. Klimatskillnaderna mellan de tre distrikten reflekteras i vinerna: Blackwood Valley och Manjimup är mer lämpade för bordeauxdruvor, medan bourgognedruvorna pinot noir och chardonnay trivs i Pemberton.

Great Southern Region

Great Southern är ett av Australiens största och senaste vinområden. Zonen består av distrikten Frankland River, Mount Barker, Porongurup, Albany och Denmark. Här är stort nog för flera olika klimat – både maritima och kontinentala. Närheten till Antarktiska oceanen gör dem ändå alla relativt svala.

Området är mest omtalat för sina fina viner av riesling och cabernet sauvignon, men också chardonnay, sauvignon blanc, shiraz och pinot noir gör sig bra här.

Druvor 

I varma Swan Valley odlas chenin blanc, verdelho och muscadelle. I övriga Western Australia är de mest planterade chardonnay, sauvignon blanc, riesling och semillon.

Bland de blå druvorna dominerar shiraz och cabernet sauvignon, men också merlot, cabernet franc och pinot noir.

Klimat 

Swan River har ett mycket varmt klimat, som blir allt svalare ju längre söderut man kommer. Det maritima kustklimatet blir också kontinentalt varmare längre inåt land. Den sydvästliga udden av kontinenten svalkas av både antarktiska strömmar och västvindar från Indiska oceanen, men då det bara regnar 200 millimeter under växtsäsongen kan konstbevattning vara nödvändig.

Jordmån

Alluviala jordar med inslag av sand och grus är vanliga i Western Australias vingårdar. I Margaret River växer vinet huvudsakligen i grus och sand ovanpå lera.

I Peels och Geographes kustområden är en del vingårdar planterade på en jordmån som består av pulverfin ljusgrå kalkstenssand, medan andra ligger på flodbankarnas sandblandade lera.

Historia

Vinets historia i Western Australia startade med nybyggare som kom till Perth med båt 1829. De planterade snabbt vin i Swan Valley, i stort sett det enda vinområdet i delstaten till 1960-talet.

Houghton White Burgundy

I slutet av 1800-talet hade Swan Valley fler vinanläggningar än något annat vinområde i Australien. Ändå var det bara en produkt som uppmärksammades utanför Western Australia: Houghton White Burgundy, ett alkoholstarkt hopkok av chenin blanc och muscadelle som skulle vara så generöst att man kunde späda ut det med lika mycket vatten.

Vinet är fortfarande populärt men heter i dag Houghton White Classic, och innehållet har utökats med chardonnay, semillon, riesling och verdelho i stället för vatten.

Likheter med Bordeaux

Margaret River var oupptäckt som vinodlarland fram till 1965, då en forskare från Western Australia hävdade att området skulle vara idealiskt för att odla samma druvor som i Bordeaux: cabernet sauvignon, merlot, semillon och sauvignon blanc. Både klimat och jordmån hade stora likheter med varandra.

Tre lokala läkare såg möjligheten och etablerade vingårdarna Cullen, Vasse Felix och Moss Wood som blev startskottet för Margaret Rivers berömmelse.

Great Southern

Great Southern upplevde en liknande utveckling: en professor Olmo påpekade 1955 vilka utmärkta förutsättningar som fanns för vinodling och ett fåtal pionjärer tog fasta på det. I dag är distriktet fortfarande under snabb utveckling.