Avsändare – Till startsidan
StartVinVärldens vinländerUSA

Nordöst - New York State

Nordöst - New York State

Kunskap & Inspiration

Nordöst - New York State

New York State har förmodligen en större variationsrikedom i sina vinodlingar än något annat vinområde i världen. Här odlas inhemska labruscasorter, europeiska viniferasorter och en mängd hybrider. 

Hitta på sidan: Viner   Druvor   Klimat & jordmån   Vinlagar   Historia

Länge dominerades vinodlingarna av lokala druvsorter eller tåliga hybrider, men nyplanteringarna består idag mest av de klassiska druvsorterna från arten vitis vinifera. Cabernet sauvignon och chardonnay visar sig fungera på Long Island, riesling i Finger Lakes och chardonnay i distriktet Hudson River.

Viner

Finger Lakes

Den största delen av vinodlingarna i New York State hittar vi i AVA Finger Lakes. Klimatet är kontinentalt med varma somrar och kalla vintrar. De många sjöarna i området hjälper till att hålla temperaturen tillräckligt högt för att vinifera-druvor ska kunna mogna. Specialiteterna är riesling, chardonnay och mousserande viner. Här finns också pinot noir och cabernet franc, liksom stora hybridodlingar av seyval blanc och vidal.

Antalet vinanläggningar kring sjöarna växer stadigt och de vid Seneca och Cayuga kan ange sjönamnet som ursprungsbeteckning.

Specialiteterna är riesling, chardonnay och mousserande viner.

Lake Erie

De stora sjöarna verkar klimatutjämnande för detta AVA, och här odlar man i huvudsak concord på nära 8 000 hektar. Druvan gör sig bäst som bordsdruva eller till druvjuice.

Hudson River

Den stora Hudsonfloden skapar ett klimat som ger förutsättningar för vinproduktion. Hybriddruvan seyval blanc dominerar odlingarna i detta lilla område men här finns även vitis viniferadruvor – chardonnay och pinot noir utmärker sig särskilt.

Long Island

I det maritima klimatet på Long Island finns två AVA-områden: The Hamptons och North Fork. Växtsäsongen är minst tre veckor längre än för övriga vinområden i New York State, och blå viniferadruvor når full mognad nästan varje år. Viner i fransk stil görs av cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, riesling, pinot gris och chardonnay.

Druvor

Huvuddelen av vinodlingarna i delstaten New York är fortfarande planterade med Vitis labrusca-druvor och hybrider. De används dock mest till druvjuice.

Nyplanteringar sker numera mest med de klassiska druvsorterna. Cabernet sauvignon och chardonnay visar sig fungera på Long Island, riesling i Finger Lakes och chardonnay i distriktet Hudson River.

Hybriderna dominerar

Blå concord har 75 procent av vinodlingsrealen, följd av baco noir. Därefter kommer de klassiska bordeauxdruvorna cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc.

Hybriddruvor dominerar bland de gröna sorterna, men här finns även en hel del chardonnay, riesling, sauvignon blanc och gewürztraminer.

Klimat och jordmån

New York State

Trots de låga vintertemperaturerna i staten är växtsäsongen lång. Long Island drar fördel av Atlantens temperaturutjämnande inverkan, medan Finger Lakes har kalla vintrar och en kort, fuktig växtsäsong. Här spelar ”sjöeffekten” stor roll för att reglera temperaturen både på våren och på hösten.

Jordmånen på Long Island består av sand och lera, medan Finger Lakes och Hudson River Valley har kalksten och skiffer i sina vingårdar.

Vinlagar

Approved Viticultural Area, AVA

På 1980-talet införde USA ett system för kontrollerad ursprungsbeteckning, AVA. Först var det en förkortning för Approved Viticultural Area,  en i dag står det för till American Viticultural Area. Det garanterar ingen kvalitetsstandard, utan betyder att minst 85 procent av vinet kommer från området i fråga.

Historia

L'Anse aux Meadows

Över 1 000 år har gått sedan vikingen Leif Eriksson drev ur kurs på en seglats till Grönland och hamnade på en kust som han kallade Vinland. 

Att hitta vikingarnas landstigningsplats har varit lättare än att göra bra vin av de inhemska amerikanska druvorna av arten Vitis labrusca. De ger viner med en smak som kallas ”foxy”, och som kan definieras som artificiella jordgubbar, smultron eller som vissa vinkännare menar – djurpäls.

Vinlusen besegras

Historiska försök att göra vin i europeisk smak misslyckades, och lika misslyckat var det att ta med sig europeiska sticklingar och försöka plantera dem i amerikansk jord.

Det mest kända försöket gjordes i början av 1800-talet av president Thomas Jefferson som lärt sig att älska franskt vin under sin tid som ambassadör i Frankrike. Men vinlusen, Daktulosphaira vitifoliae, gjorde ingen skillnad på vanliga vinbönder och presidenter.

Lokala druvsorter får ge vika

New York var länge den delstat som efter Kalifornien hade den största vinodlingsarealen. I dag har dock Washington gått om New York i fråga om planterad areal och produktion. Länge dominerades vinodlingen av lokala druvsorter eller tåliga hybrider, men sedan 1960-talet har planteringar av vitis vinifera stadigt ökat.

Nya vinområden etableras

I början av 1950-talet var den banbrytande Dr Konstantin Frank först ut med att försöka göra viner på chardonnay och riesling av arten vitis vinifera i Finger Lakes-distriktet. ”Det är inte klimatet det är fel på”, sa han. ”Felet är vinlusen.” Ett av de senast etablerade vinområdena är Long Island.

Ytterligare pionjärer var makarna Hargrave som planterade såväl bordeaux- som bourgognedruvor och riesling 1973. Chardonnay och senskördad riesling har hittills varit de mest lyckade vinerna.