Avsändare – Till startsidan
StartVinVärldens vinländerUSA

Nordväst - Oregon och Washington

Nordväst - Oregon och Washington

Kunskap & Inspiration

Nordväst - Oregon och Washington

Pacific Northwest är en sammanfattande benämning för Washington State och Oregon. Washington är efter Kalifornien den näst största producenten av kvalitetsvin som merlot, cabernet sauvignon och chardonnay. 

Hitta på sidan: Viner och druvor  Klimat och jordmån  Historia 

Oregon har byggt sitt rykte på den svårodlade druvan pinot noir, med god draghjälp vita pinot gris-viner. Till skilnad från Kalifornien och Washington är de flesta producenterna små och familjeägda.

Washington har fler än 740 vinanläggningar, de flesta i de två större vinodlingsområdena Puget Sound och Columbia Valley. Totalt har delstaten tolv olika American Viticulture Areas, AVA, varav åtta mindre ligger inom Columbia Valley.

Det varma Columbia Valley är känt för sina kalifornienliknande röda viner av cabernet och merlot, medan Puget Sound med sitt svalare och blötare klimat lyckas bättre med vita viner av pinot gris och siegerrebe.

Oregon har tre större vinområden, Willamette Valley, Umpqua Valley och Rogue Valley. Här finns totalt 19 AVA:s – några vid gränsen till Washington och Idaho.

Viner och druvor 

Oregon

Pinot noir upptar mer än hälften av vinodlingsarealen, följd av pinot gris och chardonnay. I de södra delarna odlas även en hel del merlot och mindre mängder cabernet sauvignon och zinfandel.

Mer om pinot noir 

Willamette Valley AVA

Oregons största AVA, Willamette Valley, famnar floden nerifrån Eugene till Portland. De flesta odlingarna ligger på den västra sidan av dalen, 60-330 m över havet och skyddas från havets inverkan av bergskedjan Coast Range. Här finns sju underappellationer:

  • Dundee Hills
  • Chehalem Mountains
  • Ribbon Ridge
  • Yamhill-Carlton District
  • Van Duzer Corridor
  • Eola-Amity Hills
  • McMinnville

Willamette Valley är berömt för sina viner av pinot noir i burgundisk stil samt för vita viner av chardonnay och pinot gris.

Umpqua Valley AVA

I den varma dalen mellan kustbergen och Cascade Range trivs druvsorter som pinot noir, pinot gris, riesling, merlot och syrah.

Rogue Valley AVA

De södra delarna av delstaten på gränsen till Kalifornien är varmare. Här produceras främst röda viner av cabernet sauvignon, syrah, tempranillo, pinot noir och merlot.

Washington

Det odlas mer än 30 olika druvsorter i delstaten och majoriteten är blå. Chardonnay odlas mest, därefter riesling och en mindre del av sauvignon blanc och gewürztraminer. Bland de blå leder cabernet sauvignon med merlot strax efter, syrah på tredje plats och därefter cabernet franc.

Mer om chardonnay 

Puget Sound AVA

Denna AVA omsluter hela Pudget Sounds vittförgrenade fjordsystem, och här odlas mest pinot gris, pinot noir och siegerrebe. Produktionen är liten och står för cirka en procent av den totala. Det mesta vinet säljs lokalt.

Columbia Valley AVA

Regionen följer floden nästan uppifrån gränsen till Montana ner till gränsen mot Oregon. Det stora området inkluderar de betydande Yakima Valley och Walla Walla Valley samt mindre distrikt med fantasieggande namn som Rattlesnake Hills, Red Mountain, Wahluke Slope, Snipes Mountain, Columbia Gorge, Horse Heaven Hills och Lake Chelan – alla med AVA-status.

I Columbia Valley produceras framförallt viner av cabernet sauvignon, merlot, chardonnay och riesling. Men syrah får allt mer lovord i internationell vinpress. De röda vinerna av cabernet sauvignon påminner om de i Kalifornien.

Riesling kan under gynnsamma år ge äldesöta viner här. I torr stil ger den friska och aromatiska viner med toner av aprikos, gröna äpplen och persika. Chardonnay vill man gärna göra i delikat stil, med lagom dos fatlagring så att den krispiga druvkaraktären kommer fram.

Klimat och jordmån

Oregon

Klimatet i Oregon är svalt och fuktigt i norr men blir varmare och mindre regnigt längre söderut. Regnet faller främst mellan oktober och april, vilket kan leda till röta och sämre druvkvalitet under år då skörden är sen.

Willamette Valley har en järnrik jordmån av vulkaniskt ursprung. Rogue Valley har mer varierad jord med inslag av granit.

Washington

Delstaten visar upp två tydliga klimattyper. Området väster om Kaskadbergen har ett tydligt maritimt klimat som är milt och fuktigt året om. I de östra delarna är klimatet väsentligt torrare och vissa delar halvöken. Därför är konstbevattning en förutsättning för vinodling.

Klimatet är extremt kontinentalt och frost är ett stort problem. Jordmånen består huvudsakligen av sand och lera. Vinlusen trivs inte särskilt bra så många vingårdar växer på oympade stockar.

Klimatet är extremt kontinentalt och frost är ett stort problem.

Historia

Både Oregons och Washingtons vinpionjärer inspirerades av Kaliforniens framgångar på 1960-talet. Som ett resultat är Oregon i dag berömt för sin pinot noir, och Washington är den delstat med näst största vinproduktionen efter Kalifornien.

Oregon

Oregons moderna vinresa börjar på 1960-talet då de första pinot noirdruvorna planterades. De främsta vinerna kommer i dag från denna druvsort. Oregon är, tillsammans med Central Otago på Nya Zeeland, ett av de få områden utanför Bourgogne där druvan slagit igenom.

Vid ”Vinolympiaden” i Paris 1979 gav en pinot noir från Eyrie Vinyard i Oregon de bästa bourgognerna en jämn match. Bourgogneproducenten Joseph Drouhin var tidigt ute med att köpa mark i Oregon för att göra vin i fransk stil.

Washington

Första vinodlingen gjordes redan 1825 i Fort Vancouver som låg utmed Columbiafloden. Vinodlingarna spred sig sedan vidare och dominerades tidigare av bordsdruvor.

Den stora förändringen kom med ett gäng universitetsprofessorer som på 1960-talet hittade viniferadruvor i Yakima Valley och grundade en liten vinanläggning. Till sin hjälp hade delstaten också den kultförklarade vinmakaren Andre Tchelistcheff, som ses som fadern till Kaliforniens moderna vinindustri. Han var bland annat först med lagring på små franska ekfat.

I dag omsätter Washington States vinindustri miljarder dollar varje år. Washington Wine Commission räknar med att det tillkommer en ny producent vart 15:e dag.