Avsändare – Till startsidan
StartVinVärldens vinländerEuropaTyskland

Pfalz

Pfalz

Kunskap & Inspiration

Pfalz

Med en vinodlingsareal på över 23 000 hektar är Pfalz näst största region i Tyskland och det enda som inte ligger utmed en flod. Pfalz lutar sig istället tryggt mot Haardtbergen – den nordliga förlängningen av Vogeserna i Alsace.

Hitta på sidan: Viner   Druvor   Klimat & Jordmån   Historia

Det varma klimatet i Pfalz främjar odling av blå druvor och nästan 35 procent av arealen upptas nu av blå sorter, vars viner blir ganska fylliga och alkoholrika.

Här odlas också riesling med framgång, särskilt i byarna utmed norra delen av Deutsche Weinstrasse. Pfalz, i första hand bereich Mittelhaardt/Deutsche Weinstrasse men även Südliche Weinstrasse.

Viner

Det finns två bereich (distrikt) i Pfalz: Mittelhaardt/Deutsche Weinstrasse och Südliche Weinstrasse och gränsen mellan dem går vid Neustadt. I hela distriktet dominerar de torra vinerna, som här blir ovanligt fylliga och alkoholrika. Tack vare det gynnsamma klimatet upptas också en ovanligt stor andel av odlingsarealen av blå druvsorter.

Mittelhaardt

Mittelhaardt är synonymt med Deutsche Weinstrasse och här finns de mest kända vingårdarna i Pfalz. Fylliga rieslingviner produceras på sluttningarna i byar som Ruppertsberg och Deidesheim. Viner från de sydligare delarna har uppmärksammats på senare tid. Jordmånen domineras här av kalksten.

Südliche Weinstrasse

Südliche Weinstrasse var länge känt som en producent av stora mängder enklare bulkvin. Detta håller dock på att förändras och nu produceras fylliga vita viner samt en hel del rött vin.

Druvor

Riesling och müller-thurgau är de viktigaste gröna druvsorterna. Kerner och silvaner är också betydande och här förekommer även scheurebe, grauburgunder och weissburgunder. På den blå sidan utgör dornfelder, portugieser och spätburgunder (pinot noir) en stark trio.

Klimat och jordmån

I Pfalz har vingårdarna lä och regnskugga på bergskedjans svagt doserade östra sluttningar. Med undantag för Baden skiner solen mer här än i något annat tyskt vindistrikt. Klimatet är varmt, torrt med ungefär 1 800 soltimmar per år.

Historia

Die Pfalz eller Rheinpfalz heter regionen på tyska och på engelska the Palatinate – ett namn som stammar från Palatinen i Rom. I frankerriket betydde pfalz "palats" eller "kungsgård" och Kurpfalz var ett historiskt tyskt furstendöme kring floden Neckars utflöde i Rhen.

1214 tillföll detta furstendöme, som då omfattade både Rheinhessen och Pfalz, det bayerska huset Wittelsbach. Det var först 1815, vid Tysklands reorganisering efter Napoleonkrigen, som gränserna drogs för ett område väster om Rhen – och från 1838 kallades det Rheinpfalz. Numera ingår det i det tyska förbundslandet Rheinland-Pfalz och hoppas slippa vara ett ständigt stridsäpple mellan Frankrike och Tyskland.

Route du vin

1935 invigdes Deutsche Weinstrasse, den första Route du Vin i Tyskland. Den förenar ett fyrtiotal byar i nord-sydlig riktning. Här har det odlats vin sedanromartiden, men det var först med vinvägens tillkomst som många av dem upptäcktes och blev berömda – framför allt för sina rieslingviner.

Den 85 km långa vägen vindlar sig mellan Bockenheim i norr ner till franska gränsen, där ett stort portvalv, Weintor von Schweigen, förenar Pfalz med Alsace – två distrikt som inte bara har bergskedjan Vogeserna-Haardt gemensamt utan också mycket annat vad gäller klimat, historia, druvor och viner.