Öppna champagne på bästa sätt
Vill du känna dig säker, och elegant, när du öppnar en flaska mousserande? Systembolagets Jake Kulle lär dig hur du lyckas bäst.
Så här öppnar du en flaska mousserande vin på ett säkert och snyggt sätt:
-
Kyl vinet till cirka sex grader, alltså ganska kallt. Då minskar risken att vinet skummar över. Det är bra att ha glasen nära dig – och en handduk för säkerhets skull.
-
Låt flaskan ligga ner i famnen. Därmed fördelas kolsyretrycket jämnt i hela flaskan och trycket minskar på korken.
-
Lossa folien och ta bort den.
-
Grimman – metallnätet som håller fast korken – ska skruvas av genom att snurra upp ståltråden med hjälp av öglan. Enligt traditionen ska det göras på sex halvvarv.
-
Sätt tummen över korken och greppa botten med den andra handen.
-
Vrid nu långsamt på flaskans botten. Du känner att korken sakta följer med upp – med en liten pust som avslutning.