Avsändare – Till startsidan
StartVinÅrgång & lagringÅrgångstabell

Spanien

Kunskap & Inspiration

Ribera del Duero ligger på hög höjd och har inlandsklimat med kalla vintrar och varma somrar. Frost kan vara ett problem.

Direkt till årgångarna

2021  2020   2019   2018   2017   2016   2015   2014   2013   2012   2011  2010  2009

 

Årgång: 2021

Betyg: 4

Slutresultatet vid skörden bådar gott. Druvorna hade bra balans mellan den viktiga syran och sockernivån. Vinerna lär vara friskare än årgången 2020 som kännetecknades av hög värme. 2021 var dock inte utan problem som exempelvis vårfrost och regnstormar. Noggrannhet i vingårdsarbetet var nyckel till framgång.


Årgång: 2020
Betyg: 4

Här klarade man sig från mögelangrepp som annars drabbade många vinområden i Spanien under våren: detta tack vare odlingar på hög höjd och att blomningen kom i gång senare. Skörden satte i gång ett par veckor tidigare än normalt, men druvorna hade väldigt hög kvalitet, mycket färg och hög syra, som indikerar långlivade viner.


Årgång: 2019
Betyg: 4

Ett bra år för Ribera del Duero. Druvorna skördades med hög koncentration av fruktaromer, socker och frisk fruktsyra. Värme och torka i slutet av augusti samt starka vindar under blomningen gjorde att volymerna blev lägre än normalt. Skörderapporterna indikerar ändå på en bra till mycket bra årgång.


Årgång: 2018
Betyg: 5

Ett år utan större komplikationer. Något svalare än vanligt i juli, men resterande period var varm och ypperlig för en fin mognad och skördetid. Stora förväntningar råder bland vinmakarna. Man hoppas på viner med god balans och koncentration av färg och frukt med bra fruktsyra, något som indikerar på långlivade viner från denna årgång.


Årgång: 2017
Betyg: 3

Frost och torka skapade dåliga förutsättningar för druvorna och skörden blev 25 procent mindre än 2016, vissa producenter förlorade uppemot 80 procent av sin skörd. Men trots värmeböljor under sommaren är druvkvaliteten bra. Regn inför skörden sänkte temperaturen och höjningen av sockernivåerna stannade av. Vinerna kommer antagligen ändå få en relativt hög alkoholhalt och mycket tanniner.


Årgång: 2016
Betyg: 5

Rapporter pekar på att det blir en mycket bra årgång. Värmen kom sent, vilket räddade upp efter blöt och kall vår och sommar. Druvorna hade hög koncentration och frisk syra med mogna tanniner vid skörden. Kvalitetsmässigt pekar det på i nivå med 2015.


Årgång: 2015
Betyg: 5

En varm årgång där äldre vinstockar klarade sig bäst. Hög koncentration av aromer, mjuka och mogna tanniner och balanserade syror i druvorna. Lägre volymer än 2014 men sockernivåerna var högre vilket kommer ge viner med relativt hög alkoholhalt.


Årgång: 2014
Betyg: 3

Officiellt betygsatt som god årgång. Mycket arbete krävdes i vingårdarna för att lyckas fullt ut. Växtsäsongen började bra med varmt väder, men sommaren var kall och regnig. Under hösten kom dock värmen tillbaka och räddade kvaliteten på druvorna.


Årgång: 2013
Betyg: 3

En kall och våt växtsäsong som gav relativt lätta viner för detta distrikt men koncentrationen av fruktaromer är bra och fruktsyran är frisk.


Årgång: 2012
Betyg: 4

En årgång som till slut blev bra för dem som prickade rätt vid skördetid. Torrt och varmt väder gav små druvor med hög koncentration och bra tanninstruktur.

Till toppen av sidan


Årgång: 2011
Betyg: 4

Varm årgång som gav fylliga och kraftfulla viner med mycket färg, men ändå med en balanserad fruktsyra och med mjuka tanniner.


Årgång: 2010
Betyg: 5

Exceptionell bra årgång med bra balans mellan fruktsyra, strävhet och fyllighet. Koncentrerade viner med lång lagringspotential. Jämförbar med årgång 2004.


Årgång: 2009
Betyg: 4

Varm årgång där genomsnittstemperaturen översteg den beryktade årgången 2003. Svalkande regn i rättan tid gav svalka inför skörden och kvaliteten är mycket bra där vinerna den första tiden visade upp mogen frukt med hög frisk syra.

Till toppen av sidan


 

Dela via