Avsändare – Till startsidan
StartVinVad innehåller vin?

Socker i vin

Socker i vin

Kunskap & Inspiration

Socker i vin

Socker finns naturligt i vindruvor. I stort sett alla viner har därmed socker i sig, vanligtvis runt 0,3 gram per 100 milliliter. Observera att vi nu anger sockerhalten i gram per 100 milliliter.

Varför finns det socker i vin?

Socker finns i vindruvor. Under vintillverkningen jäser druvmusten och sockret omvandlas till alkohol. Allt socker blir inte till alkohol, utan en del blir kvar i det färdiga vinet. I de viner som har minst socker finns under 0,3 gram per 100 milliliter. 

Systembolaget har nu gått från att visa sockerhalten i gram per liter till gram per 100 milliliter. Själva värdet på dryckens sockerhalt har dock inte ändrats. Värdet blir däremot mer lättavläst och jämförbart för kunden.

Finns det vin utan socker?

Nej, nästan allt vin har lite socker kvar i sig från vindruvorna. Det kallas restsötma.

Tillsätts socker i vin?

Det beror lite på vad man menar med att tillsätta socker. Vin som säljs inom EU får generellt inte ha tillsatt socker för att göra vinet sötare.

Om ett vin har svårt att uppnå en viss alkoholhalt får vinmakaren före eller under jäsningen tillsätta druvmust eller socker (kallas chaptalisering). Det görs för att sockret ska omvandlas till alkohol, vilket har betydelse för smak och doft. Därmed försvinner det mesta av sockret under jäsningen.

Det kan också vara tillåtet att tillsätta koncentrerad druvmust efter jäsningen – beroende på vinets ursprung.

Kemiskt framställda sötningsmedel får inte användas i vin.

Är det socker i alkohol?

Nej, alkohol innehåller inte socker. Men för den som räknar kalorier är det viktigt att minnas att alkohol i sig innehåller mycket energi.

Varför är sötman högre i vissa viner?

Både sötma och alkohol förhöjer vinets smak och många föredrar helt enkelt drycker som har en liten sötma.

En annan orsak är att maten sedan sekelskiftet generellt har blivit sötare. Vi har fått in sötsura smaker från det asiatiska köket, långkok och BBQ är populärt och rotfrukter innehåller mycket naturlig sötma.

Därmed har många vinproducenter satsat på viner med högre restsötma för att matcha maten.

Här är några lagliga sätt att öka sockerhalten:

  • Tillsätta druvmust i det färdiga vinet.
  • Stoppa jäsningen med hjälp av alkohol så att en del restsötma blir kvar i vinet. Detta gäller starkvin.
  • Tillföra torkade druvor som bidrar till högre sötma. Detta kallas passitometoden och är vanlig i Italien.

Hur mycket restsötma är det i olika sorters vin?

Rött vin:

De flesta torra, röda viner på Systembolaget innehåller mindre än 0,3–0,4 gram socker per 100 milliliter.

Vitt vin:

De flesta torra, vita viner på Systembolaget är under 0,6 gram socker per 100 milliliter, oftast ligger de i det lägre intervallet.

Rosévin:

De flesta rosévinerna på Systembolaget innehåller mindre än 0,6 gram socker per 100 milliliter. Men även här finns det exempel vars sockerhalt är betydligt högre.

  • Inom smaktypen Friska & Bäriga roséviner finns många med låg restsötma. Det gäller även Fruktiga & Smakrika, men där finns även viner med högre sockerhalt.
  • Zinfandelrosé (white zinfandel) har ofta mer socker än annan rosé.
  • Rosévin har en klocka som visar den upplevda sötman.

Mousserande vin och champagne:

Torra mousserande viner har generellt sett 0,6–1,5 gram socker per 100 milliliter. Extra brut har mindre socker än så. Läs om övriga termer för sötma i mousserande.

Sött vin:

Söta, mousserande viner har ofta runt 8–9 gram socker per 100 milliliter. Söta, vita och röda viner har ofta 10–15 gram socker per 100 milliliter.

Alkoholfritt vin:

De flesta alkoholfria röda, vita, rosé och mousserande viner har en sockerhalt på 3–5 gram per 100 milliliter.

Hur kan jag filtrera på sockerhalt? 

Här på sajten går det att filtrera på sockerhalten på vin, spritdrycker samt cider & blanddrycker i vårt testade sortiment. Gå bara till Sök dryck och välj sökfiltret Sockerhalt.

Var hittar jag information om socker i vin på Systembolaget?

Sockerhalten för alla viner i det ordinarie sortimentet finner du här:

  • På etiketterna på butikshyllan
  • På systembolaget.se
  • I appen Sök & Hitta

Det minsta värdet som anges är 0,3 gram socker per 100 milliliter här på sajten och i appen. På hyllkantsetiketten i butik har vi av administrativa skäl kvar det gamla värdet gram per liter fram till mars 2022.

Systembolaget mäter restsötman i allt vin i det ordinarie sortimentet. Mätningen görs i vårt eget kvalitetscertifierade laboratorium.

Däremot kontrollerar vi inte Tillfälligt sortiment (tidigare Små partier) eller Ordervaror (tidigare Beställningssortimentet). Mer om hur Systembolagets sortiment är uppbyggt.

Vad visar sötmaklockan på hyllkantsetiketten?

Den visar inte sockerhalten – utan hur sött vinet upplevs när du dricker det. Systembolagets smakklocka för sötma finns på vita viner, roséviner och mousserande viner.

Jämför sötman mellan olika drycker

Dryck Sockerhalt i gram per 100 milliliter (g/100 ml)
Läsk 8–12,5
Saft 8–9
Apelsinjuice 9
Mellanmjölk 5
Vatten 0
Kaffe 0
Rött vin   >0,3–1,1
Vitt vin  >0,3–1,3
Rosévin  >0,3–1,6
Mousserande vin >0,3–1,4
Dessertvin 8–15

Fotnot: Siffrorna är ungefärliga och ska endast ses som en fingervisning. De baseras på fem läskedrycker, tre apelsinjuicer, två saftsorter och en mjölk.