Avsändare – Till startsidan
StartVinVärldens vinländerEuropaSpanien

Levanten

Levanten

Kunskap & Inspiration

Levanten

Det spanska Levanten är ett samlingsnamn för sex DO-områden mellan Kastilien-La Mancha och Medelhavskusten. I det gynnsamma klimatet tävlar frukt och grönsaker med vindruvor om marken.

Hitta på sidan: Viner   Druvor & klimat

Bland inhemska specialiteter utmärker sig druvan merseguera för vitt vin och druvorna bobal och monastrell (mourvèdre) för kraftfulla, fruktiga röda viner. Numera domineras produktionen av bordsvin men lokala vinstilar, som den speciella fondillón, lever kvar.

Viner

Valencia DO

Valencia DO omfattar cirka 13 000 hektar och kan grovt delas in i tre olika zoner. Alto Turia är beläget ungefär 70 km nordöst om Valencia i de övre delarna av Turiafloden. Med odlingar på 700–1000 meters höjd över havet är detta den högsta och svalaste delen, i första hand lämpad för produktion av vita viner.

Längre ner i Turiadalen återfinns regionens andra produktionszon känd för sitt söta vin Moscatel de Valencia som görs på moscatel romano. Odlingarna finns på 150 till 400 meters höjd.

Längst söderut finns Valentinozonen som bjuder ett mer varierat utbud än sina grannar med vita viner på macabeo och merseguera samt chardonnay och sèmillon, samt röda viner framställda av garnacha, tempranillo, cabernet sauvignon och merlot.

Vid sidan av stora producenter med toppmoderna anläggningar är det, precis som på Teneriffa och Mallorca, en återgång till inhemska druvsorter och äldre framställningsmetoder som satt Valencia på trendkartan. Nästan utrotade druvsorter, som den sent mognande blå mando och den gröna verdil, får jäsa med naturlig jäst på ståltank och flyttas sedan till underjordiska lerkärl. Där tillbringar vinerna upp till 14 månader på sin fällning innan de buteljeras.

Utiel-Requena DO

Utiel-Requena omfattar ungefär 34 000 hektar och ligger ovanför terrasserna med fruktodlingar, kallade huertas, som stiger upp mot Mesetan. Klimatet är kontinentalt. Områdets stora blå druva är den friska, fruktiga bobal, mer känd för sina roséviner än för de röda vinerna som tillverkas i både lätt och robust stil. Bobal har hela 75 procent av vinodlingsarealen – men kvalitetsdruvorna tempranillo och cabernet sauvignon gör inbrytningar.

Merseguera och macabeo står för områdets vita viner.

Alicante DO

Alicante har sin DO uppdelad på ett område på udden ovanför Benidorm och det andra inåt land, gränsande mot provinsen Murcia. Vitt vin görs av merseguera och andra lokala sorter. Chardonnay visar god form men ännu bättre är söta viner av moscatel.

Här produceras också mousserande vin, espumoso, i en annan stil än cava. Monastrell och garnacha är huvuddruvorna för rött vin och av monastrell görs även Alicantes mest berömda ranciovin fondillón. Det är förstärkt till minst 16 volymprocent alkohol och efter lagring i tio år i solerasystem är det ett nötigt, knäckigt vin - i princip torrt men med en underliggande sötma.

Murcia är inget DO-område i sig, men väl en region som hyser tre DO-distrikt: Jumilla, Yecla och Bullas.

Jumilla DO

Jumilla drabbades inte av phylloxera (vinlusen) förrän 1989 som framtvingade stora nyplanteringar och experiment med både nya kloner av monastrell och nya druvsorter.
Vita viner görs dock fortfarande mest av airén och macabeo, medan monastrell, mer känd som mourvèdre i Frankrike, dominerar stort bland de blå druvorna. Det görs till och med sött vin av druvan men mest berömd är den för sina kraftfulla röda viner. Viner där monastrell framträder på egen hand, eventuellt i sällskap med tempranillo, alicante bouchet, merlot, petit verdot eller cabernet sauvignon.

Yecla DO

Öster om Jumilla ligger tvillingdistriktet Yecla, med samma klimat, krithaltiga jord och monastrell som huvuddruva (täcker 85 procent av odlingsarealen). Vingårdarna ligger på 500 till 900 meter över havet, vilket ger en svalkande effekt. Yecla domineras av kooperativ och mycket av vinet härifrån går på export.

Bullas DO

Bullas är ett relativt stort DO-område som norrut gränsar till Jumilla. Det har samma huvuddruva, den högkvalitativa monastrell, som sina två grann-DO i Murcia. Med vingårdar som klättrar uppför sluttningar till ett något mer nederbördsrikt högland finns här goda förutsättningar att slå ännu ett slag för viner av monastrell.

För övrigt odlas tempranillo, cabernet sauvignon, syrah och merlot, samt huvudsakligen macabeo på den gröna sidan.

Druvor och klimat

Merseguera är den dominerande gröna druvan, följd av airén och macabeo. De vanligaste blå druvorna för är monastrell och bobal, garnacha och tempranillo. Det experimenteras också med internationella sorter.

Klimatet vid kusten är av utpräglad medelhavstyp, varmt och fuktigt. Ju längre inåt landet man kommer, desto tydligare fastlandsklimat – det vill säga ännu varmare och med lägre nederbörd.