Avsändare – Till startsidan
StartVinÅrgång & lagringÅrgångstabellSpanien

Rioja rött vin

Kunskap & Inspiration

Rioja rött vin

Många vingårdar ligger på hög höjd och skyddas av berg, vilket gör att varma dagar följs av kyliga nätter samt vindar och regn från Atlanten minimeras.

Direkt till årgångarna

2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014   2013   2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000  1999  1998  1997  1996  1995  1994  1993  1992  1991  1990

 

Årgång: 2021

Betyg: 4

Trots hagelstormar, som skadade vissa vinodlingar, och mycket regn i september, är många producenter glada. Duvornas höga kvalitet är orsaken. Temperaturen var svalare än 2020 och druvklasarna fick lång mognadstid. Hög koncentration av smakämnen, friska syra och med balanserade tanniner pekar på att vinerna blir smakrika med god lagringspotential.


Årgång: 2020
Betyg: 4

I Rioja var man nöjd med kvaliteten på druvorna. Bra med fruktsyra gör att vinerna kanske lutar mer att gå åt det elegantare hållet trots värmen. Rioja drabbades även av mögelangrepp under våren, men det påverkade inte vinerna om man druvsorterar väl.


Årgång: 2019
Betyg: 4

Årgången ser lovande ut för Rioja. Värme, javisst, men också fin skördehöst med mycket bra väder i september och oktober. Druvorna var relativt små vid skörd, men var samtidigt fulla av smak med hög fruktsyra, färg och tydlig tanninstruktur. Volymerna gick dock ner jämfört med 2018. Betyget kan höjas till en femma framöver, när vinerna kommer ut på marknaden.


Årgång: 2018
Betyg: 4

Med 486 miljoner kilo druvor blev det en av de största skördarna någonsin. Början av säsongen var dock inte så uppmuntrande. Som på många andra ställen gav den kalla, fuktiga våren och försommaren upphov till en utbredd mjöldagg och försenad knoppning. Det var dock efterperioden med en generös väderlek som ledde till en stor skörd av god kvalitet – men en noggrann druvselektering både i vingård och vineri var nödvändig. Ett år av balans och elegans snararare än kraft och koncentration.


Årgång: 2017
Betyg: 3

Frost och torka skapade dåliga förutsättningar för druvorna och skörden blev 25 procent mindre än 2016. Men trots värmeböljor under sommaren är druvkvaliteten bra. Regn inför skörden sänkte temperaturen och höjningen av sockernivåerna stannade av. Vinerna kommer antagligen ändå få en relativt hög alkoholhalt, mycket tanniner och en aningen lägre fruktsyra än normalt.


Årgång: 2016
Betyg: 4

Kvaliteten anses vara mycket bra och volymen blev stor. Många producenter fick till och med slänga stora mängder frukt för att klara volym- och kvalitetskraven. Druvorna fick en lång växtsäsong och mognadsprocessen var relativt långsam, druvorna skördades med balans mellan tanniner och frisk fruktsyra. Aromerna är koncentrerade och alkoholhalten är på normalnivå.


Årgång: 2015
Betyg: 5

Varmt och torrt år, speciellt i Ribera del Duero. Både där och i Rioja klarade sig gamla vinstockar bäst, medan de yngre kämpade för att överleva. De högre belägna vingårdarna i svalare lägen klarade sig bäst och förväntningarna bland producenterna är höga. Generellt generösa viner, mjuka tanniner och högt alkoholinnehåll med balans och elegans från vissa svalare lägen.


Årgång: 2014
Betyg: 3

Årgången var på väg att nå lysande recensioner och resultera i toppkvalitet, men det blöta vädret under sensommaren och skördetid orsakade problem för en del odlare. De som gjorde ett noggrant arbete i vingården fick lön för mödan. Varierande kvalitet från hyfsad till god – och på en del högre belägna vingårdar bra kvalitet.


Årgång: 2013
Betyg: 3

Våren var kall och blöt. I vissa spanska vinområdena föll det fem gånger så mycket regn som normalt. Sommaren i Rioja var svalare än normalt, men torr och solig. Vid skörd var dock inte alla druvor helt mogna och det är en del ojämnheter i kvaliteten.


Årgång: 2012
Betyg: 4

Ett torrt år med liten skörd. Generellt små, men koncentrerade druvor förväntas tillika ge koncentrerade viner med hög tanninhalt. Området Ribera del Duero är än mer optimistisk gällande kvaliteten detta år.

Till toppen av sidan


Årgång: 2011
Betyg: 4

Ett varmt år i Rioja ledde till stressade rankor. Vinerna är koncentrerade och fylliga med mycket fruktaromer. Fruktsyran är aningen lägre än normalt, men årgången anses vara av bra kvalitet.


Årgång: 2010
Betyg: 5

En något svalare växtsäsong än normalt, med lite längre mognadsperiod, speciellt på grund av av svala september. Det gav en behaglig och harmonisk druvutveckling. Intensitet och fruktighet kännetecknar årets resultat med något mindre alkohol. Ett bra år och speciellt kollegerna i Ribera del Duero hade fantastiskt resultat.


Årgång: 2009
Betyg: 4

Ytterligare en god årgång i Rioja. Det fina sommarvädret krävde gallring för att begränsa tillväxten. Lätta regn i september gav en extra kick och torrt väder följde upp med full druvmognad. Generellt ett mycket bra år för Rioja.


Årgång: 2008
Betyg: 3

Överlag ett svalt år med mycket vårregn. Detta utmanade vinodlarna som verkligen fick visa sina kunskaper i vingårdsarbetet. Ett år med blandad kvalitet.


Årgång: 2007
Betyg: 4

En liten skörd beroende på kraftiga vårregn som ledde till utbredd mjöldagg. Alta och Alavesa var hårt drabbade. Sommaren var ganska blöt, men frånvaro av regn under soliga september räddade skörden och kvaliteten. Trots allt blev det ett år med eleganta viner, generellt dock kanske lite lättare i karaktären.


Årgång: 2006
Betyg: 3

Den regniga vintern fyllde på vattenreserven och gav en bra start tillsammans med en varm och torr vår. Sommaren var varmare än väntat, med viss torka som följd. Druvmognaden var något ojämn och de flesta selekterade för hand i vingården. De flesta tror på en god kvalitet, men årgången når inte riktigt upp till 2004 och 2005.


Årgång: 2005
Betyg: 4

En mycket bra knoppning och blomning, med jämnt fördelad nederbörd. Åskväder i juni fyllde på vattenreserverna. Trots brist på nederbörd i juli klarade sig stockarna ändå bra. Höstvädret inför skördetiden var mycket bra och vinerierna kunde ta emot en mycket frisk druvskörd. Förutsättningar finns för en mycket hög kvalitet.


Årgång: 2004
Betyg: 4

Ingen vårfrost, men den låga temperaturen fram till tidiga maj drog ut på knoppningens igångsättande. Under försommaren såg stockarna mycket friska ut. Blomningen satte igång efter kraftiga åskväder i början på augusti. Hösten och mognaden fortskred perfekt, om än utdraget, med ytterst bra skördeväder.


Årgång: 2003
Betyg: 3

Frånvaron av vårfrost erbjöd en perfekt knoppning. Tillståndet i vingårdarna var mycket bra och den jämna blomningen utvecklades på ett fördelaktigt sätt. Bristen på regn i juli och augusti gav dystra odlarminer, men i slutet av augusti och början av september kom det behövliga regnet. Läget var bra trots viss förekomst av gråröta. En godkänd kvalitet på skörden.


Årgång: 2002
Betyg: 3

Skiftande resultat, beroende på hur väl producenterna klarade av att möta de svåra väderförhållandena. Frost i april minskade den potentiella skörden. En hel del regn under sommaren medförde röta på sina håll. Regn under tredje veckan i september gjorde att skörden blev en fjärdedel mindre än året innan.

Till sidans topp


Årgång: 2001
Betyg: 5

En mycket god årgång. Knoppningen var tidigare än vanligt, tack vare den varma våren och tidiga sommaren. Den heta och torra sommaren avbröts då och då av svalkande regnskurar. Skörden, som på vissa håll inleddes två veckor tidigare än normalt, genomfördes under perfekta förhållanden. Det var en av de största skördarna i Riojas historia.


Årgång: 2000
Betyg: 3

En något ojämn årgång. Sammanfattningsvis skördades huvuddelen av druvorna under svåra förhållanden, eftersom september och oktober bjöd på rikligt med regn. Bäst lyckades de odlare som skördade innan eller efter regnen. De odlare som utförde green harvest, alltså tog bort omogna druvklasar, ökade koncentrationen hos de återstående druvorna och lyckades därför överlag bättre.


Årgång: 1999
Betyg: 4

Mindre kvantitet och kanske inte riktigt lika hög kvalitet som föregående år. Frost i mitten av april reducerade skörden. Högre belägna druvodlingar i deldistrikten Rioja Alavesa och Rioja Alta klarade sig bättre undan frosten.


Årgång: 1998
Betyg: 4

Den största skörden någonsin i Rioja gav viner av riktigt god kvalitet. De odlare som skördade sent detta år, kunde dra nytta av det brittsommarväder som höll i sig ända in i november.


Årgång: 1997
Betyg: 3

En fullgod årgång som gav bra men kanske inte några exceptionella viner. Sommaren var något fuktigare och kallare än normalt. September bjöd dock på varmt och soligt väder, vilket hjälpte druvorna att mogna.


Årgång: 1996
Betyg: 4

En bra årgång, men inte lika bra som de två föregående. Regn i september och oktober gjorde att druvorna tappade i koncentration, och kvaliteten blev lidande. Bra storlek på skörden.


Årgång: 1995
Betyg: 5

Kvalitetsmässigt en mycket lyckad årgång och samtidigt en av de  största skördarna i Rioja. Trots att många knoppar hade skadats av sen aprilfrost, gav det goda majvädret möjligheter för vinstockarna till en andra knoppning. Jämfört med 1994 ökade skörden med 30 procent detta år.


Årgång: 1994
Betyg: 5

Efter tre medelmåttiga årgångar kom äntligen en riktigt bra årgång. Temperatur- och väderförhållanden var goda under vinter, vår och sommar. Frost i april reducerade dock skörden. Många bodegor kunde göra bra viner av reserva- och gran reserva-kvalitet. Åtta procent av skörden användes för gran reserva.


Årgång: 1993
Betyg: 3

En något problematisk årgång, där druvorna led av torka, insekter och svampangrepp. Cirka två procent av skörden användes till gran reserva-vin.


Årgång: 1992
Betyg: 3

Ett år då endast de odlare som skördat innan regnen kom kunde känna sig nöjda. Endast tre procent av skörden gick till produktion av gran reserva-vin.


Årgång: 1991
Betyg: 3

Ett mellanår. En köldknäpp i slutet av april fördröjde vinrankornas blomsättning med ett par veckor. Under juni månad angreps tempranillo-druvorna av insekter. En varm och het sommar påskyndade druvornas mognad. Regn i september och oktober grusade emellertid odlarnas förhoppning om att få en riktigt bra skörd, samma år som distriktet upphöjdes från DO till DOC status. Fem procent av skörden gick till produktion av gran reserva.


Årgång: 1990
Betyg: 4

En god årgång. En torr och varm vinter medförde att druvornas mognadsprocess kom igång tidigt. Frost och hagel under april reducerade dock den potentiella skördemängden. Sommaren var torr och het, med lokala hagelskurar. Skördearbetet kunde starta i början av september, och var slutfört 20 oktober. Fem procent av skörden användes för produktion av Gran Reserva.

Till toppen av sidan


 

Dela via