Avsändare – Till startsidan
StartVinÅrgång & lagringLagra vin

Vilka viner går att lagra?

Vilka viner går att lagra?

Kunskap & Inspiration

Vilka viner går att lagra?

Hur länge ett vin ska eller kan lagras är en fråga om personlig smak. Däremot är det vissa egenskaper som gör att vissa viner kan lagras längre än andra. Även årgångens kvalitet spelar in.

Argentina: Mendoza

Lagringstid

Rött: 5–10 år

Regionen Mendoza dominerar Argentinas vinproduktion. Men de mest kvalitativa vinrankorna på druvan malbec växer på hög höjd och får tillgång till vatten av snösmältningen. Temperaturskillnaden mellan dag och natt bidrar till druvans kvalitet.

Australien: Barossa Valley

Lagringstid rött: 5–10 år

Barossa Valley ligger i södra Australien och här är det druvan shiraz som gäller. Regionen har ett varmt klimat, vilket skapar fylliga viner med mörk, mogen frukt, oftast lagrad på amerikanska ekfat. Med tiden utvecklar vinerna läderaromer.

Australien: Eden och Clare Valley

Lagringstid vitt: 5–10 år

I regionerna Eden Valley och Clare Valley nära Barossa Valley odlas lagringståliga riesling. De som odlas på högre altitud har ett kallare klimat och ger kvalitetsviner med citrustoner, mineral och hög syra – med toner av honung och petroleum efter längre lagring.

Frankrike: Bordeaux

Lagringstid

Rött: 10–20 år

Vitt: 5–10 år

Riktigt stora, röda bordeauxviner – på bland annat cabernet sauvignon och merlot – behöver minst 10–20 år för att göra sig själva rättvisa. De bästa vita, på semillon och sauvignon blanc, mognar på halva tiden.

Frankrike: Bourgogne

Lagringstid

Rött: 5–15 år

Vitt: 5–10 år

Både röda (pinot noir) och vita (chardonnay) bourgogneviner kan lagras länge. Vissa av de allra främsta röda exemplaren är njutbara upp till 30 år. En del uppskattar unga pinot noir-viner medan andra hellre vill lagra för att få mer mogna toner.

Frankrike: Champagne

Lagringstid: 2–20 år

Årgångschampagne mår bra av att lagras och vissa kan lagras långt mer än 20 år. Men vanlig standardchampagne utvecklas också positivt av ett par års vila. De typiska druvorna för champagne är chardonnay, pinot noir och pinot meunier.

Frankrike: Rhônedalen

Lagringstid

Rött: 10–15 år

Vitt: 5–10 år

Beroende på årgång och producent kan norra Rhônedalens kraftiga röda viner, gjorda på syrah, lagras i 15–20 år. I södra Rhône är det främst de röda vinerna från Châteauneuf-du-Pape som brukar gå att lagra länge.
Vita kvalitetsviner på druvan marsanne kan lagras länge, speciellt från appellationen Hermitage i norra Rhône.

Italien: Barolo

Lagringstid rött: 10–20 år

Nu är vi i Piemonte i norra Italien. I regionen Barolo är vinerna gjorda på druvan nebbiolo. Vinerna är ofta väldigt sträva som unga med höga tanniner och fruktsyra. Förr i tiden krävdes det uppemot 15–20 års lagring för att de skulle vara njutbara. Nu tillverkas många viner i "fruktigare" stil, men de bästa vinerna klarar ändå minst tio års lagring.

Italien: Barbaresco

Lagringstid rött: 10–15 år

Vi är fortfarande i Piemonte i norra Italien. Druvan i regionen Barbaresco är nebbiolo, precis som i Barolo. Men i Barbaresco är vinerna lättare och har lägre tanniner, vilket gör dem lättillgängliga tidigare.

Italien: Brunello di Montalcino, Chianti Classico

Lagringstid rött: 5–15 år

I Toscana i centrala Italien är det druvan sangiovese som dominerar. Områdena Brunello di Montalcino och Chianti Classico är de mest kända. Kvalitetsvinerna har bra lagringsegenskaper som mycket frukt, hög syra, bra strävhet – och har lagrats länge på ekfat.

Italien: Amarone

Lagringstid rött: 5–10 år

Området Amarone della Valpolicella ligger i Valpolicella i nordöstra Italien. Här dominerar druvorna corvina, corvinone och rondinella. I Amarone ingår torkade druvor vilket ger mycket extrakt, alkohol och sötma – därmed kan riktiga kvalitetsviner hålla i 20 år.

Portugal: Portvin

Lagringstid: 20 år eller längre

Vintage port, årgångsbetecknade portviner, bör lagras länge. 15–25 år brukar behövas för att vinerna ska anses nå sin topp. De typiska druvorna i portvin är touriga nacional, touriga francesa, tinta roriz (tempranillo), tinta barroca och tinta cão.

Portugal: Madeira

Lagringstid: 20 år eller längre

Madeira är ett mycket lagringsdugligt vin där kvalitetsvinerna görs på sercial, verdelho, bual och malvasia. Det är främst de årgångsbetecknade flaskorna som kan lagras i flera tiotals år. Övrig madeira kan också ligga länge men utvecklas inte nämnvärt under åren.

Spanien: Priorat

Lagringstid rött: 5–10 år

I nordöstra Spanien nära kusten ligger Priorat. Det är ett bergsrikt landskap där många vingårdar har äldre vinstockar på druvorna garnacha (grenache) och cariñena (carignan). De ger kraftiga, röda viner med mörk, koncentrerad frukt och hög strävhet. Även druvor som cabernet sauvignon kan ingå i vinerna.

Spanien: Rioja

Lagringstid rött: 10–20 år

Rioja ligger i norra Spanien och här dominerar druvan tempranillo. Traditionellt har de röda vinerna här varit fylliga, tanninrika med en viss oxidation (syrepåverkan) eftersom de har legat länge på gamla ekfat. Sedan 1970-talet finns det även en yngre stil som vill göra lättare, fruktigare och mer tillgängliga viner, lagrade på nyare, franska ekfat.

Spanien: Ribera del Duero

Lagringstid rött: 5–10 år

Även här i Ribera del Duero i norra Spanien är det tempranillo (lokalt tinto fino) som dominerar. Vinplanteringarna kan ligga på 850 meter med stor temperaturskillnad mellan dag och natt – idealiskt för druvan.

Tyskland: Rheingau och Rheinhessen

Lagringstid vitt: 5–10 år

Rheingau och Rheinhessen är kända regioner i Tyskland. Här har druvan riesling det lättare att mogna tack vare klimatet – men ger ändå torra viner med bra syra. Viner med extra hög kvalitet kan lagras längre än tio år.

Sydafrika: Stellenbosch

Lagringstid rött: 5–10 år

Regionen Stellenbosch har ett bra läge i Sydafrika med påverkan från kusten och skydd av bergen. Vingårdar på hög altitud ger kvalitetsviner på främst druvan cabernet sauvignon.

USA: Kalifornien, Napa Valley

Lagringstid rött: 5–10 år

Napa Valley ligger i North Coast-delen av Kalifornien men skyddas mot det varma klimatet av morgondimma som svalkar vingårdarna. Druvan cabernet sauvignon. ger fylliga, tanninrika viner med hög syra – vilket ger bra lagringspotential. Men här finns långlivade kvalitetsviner som klarar minst 30 år.

USA: Kalifornien, Sonoma

Lagringstid vitt: 5–10 år

Sonoma County ligger i North Coast-delen av Kalifornien, ovanför Napa Valley. Här görs kvalitetsviner på druvan chardonnay. Delar av Sonoma får också in kall dimma som drar ner temperaturen och ger elegantare viner med god lagringsförmåga.

Söta viner

Lagringstid: 10–20 år

De söta kvalitetsvinerna är ofta goda att dricka unga men utvecklas hela tiden. Under perfekta förhållanden kan de främsta vinerna vara njutbara i 50 år och uppåt. Exempel på lagringsbara, söta viner finns i Frankrike (Sauternes i Bordeaux, Vouvray i Loire), Tyskland (Beerenauslese och Trockenbeerenauslese) och Ungern (Tokaj).