Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Vin
Världens vinländer
Europa
England

Kunskap & Inspiration

England

De svala brittiska öarna har historiskt sett inte varit känt för sin vinproduktion –  något som håller på att ändras. Under 2000-talet har Englands viner, speciellt de mousserande, fått stor uppmärksamhet.

Hitta på sidan: Viner   Druvor   Klimat & jordmån   Lagar   Historia

Storbritannien har genom handel, konflikter och allmänt världsinflytande legat bakom många av världens kända viner. Bordeaux lydde exempelvis under den brittiska kronan mellan 1152 och 1453 och torr champagne utvecklades för engelsmännens smak. De hade även tekniken att tillverka hållbara glasflaskor som kunde omsluta den bubblande drycken utan att explodera. Ett krig med Frankrike på 1700-talet tvingade engelsmännen att istället leta vin i Portugal, vilket ledde till upptäckten av portvin och sherry slog igenom när Sir Francis Drake länsade förråden i Cadiz redan på 1500-talet.

På grund av det svala och fuktiga klimatet på de brittiska öarna har den egna vinproduktionen länge varit av marginell betydelse. Men på 2000-talet har vinlandet England börjat uppmärksammas.

Viner

England har inte så stor vinproduktion men ökningen har varit stor sedan senaste sekelskiftet, både gällande kvantitet och kvalitet. Mellan år 2000 och 2020 fyrdubblades vingårdsarealen och majoriteten av vinet är idag vitt eller mousserande – ett lämpligt drag i svala klimat där blå druvor har svårt att mogna.

Söderläge i söder

Ungefär 4 000 hektar i södra England och Wales är planterade med vinstockar som står skyddat på sluttningar i söderläge. Det odlas även vin i East Anglia men majoriteten av vingårdarna ligger i grevskapen söder om London, från Cornwall i väster till Kent i öster. Allra flest ligger i just Kent, Surrey och Sussex

Chaptalisering vanligt

Nästan all druvmust chaptaliseras, alltså får en tillsats av socker, för att kunna jäsa till vin med godkänd alkoholhalt. I det svala klimatet blir druvans fruktsyra väldigt hög och vinet blir en utmärkt bas för tillverkning av mousserande. Även de vita vinerna blir allt bättre, speciellt med hjälp av malolaktisk omvandling som mjukar upp syrorna, och lagring på små ekfat.

Druvor i England

På grund av Englands svala klimat är det bara tidigt mognande vinstockar som har en chans att producera druvor till kvalitetsvin. Länge dominerades vingårdarna av tyska korsningar och hybrider som klarade klimatet, men numera dominerar champagnedruvorna.

Champagnedruvor dominerar

Pinot noir är den mest planterade druvan strax före chardonnay följt av pinot menuier. På fjärde plats kommer de vita korsningarna bacchus och seyval blanc. Bland de blå sorterna märks korsningarna rondo och dornfelder.

Klimat & jordmån

Utan Golfströmmens mildrande inverkan hade det engelska klimatet varit alldeles för kallt för att odla vinrankor. Det är speciellt i de södra delarna som odling är möjlig och klimatförändringarna har hittills gynnat England som vinland. Regn är en annan utmaning.

Jordmånen i sydöstra England är kalkrik och vilar på samma fossila berggrund av krita som finns i Champagne. Tydligast visar sig detta i form av Dovers berömda vita klippor.

Jordmånen i sydöstra England är kalkrik och vilar på samma fossila berggrund av krita som finns i Champagne.

Lagar

Appellationssystemet består av fyra delar. Från högsta klass till lägsta:

  • Quality Wine motsvarar PDO (skyddat ursprungsbeteckning)
  • Regional Wine motsvarar PGI (skyddad geografisk beteckning)
  • Varital Wine är druvrent vin utan detaljerat ursprung
  • UK Wine står för druvblandningar utan årgångsangivelse

Lokalt kan man även stöta på termen British Wine. Då rör det sig om enkelt, importerat druvkoncentrat blandas ut med alkohol för att likna olika starkviner.

Historia

Vinrankor har odlats på de brittiska öarna sedan romersk tid. Som på många andra ställen i Europa höll kyrkan igång vinodlingarna under den relativt varma medeltiden men i samband med reformationen föll klosterväsendet och vinproduktionen samman. I England återuppstod vinbranschen först på 1950-talet och då på hobbynivå.

Idag är branschen professionell och det mesta vinet tillverkas av unga producenter med erfarenhet från vintillverkning i andra länder. 

Mousserande vin från England

Sedan 00-talets tidiga år har flaskjäst mousserande vin på pinot noir och chardonnay blivit Englands starkaste vinkort. Sju av tio engelska vinflaskor är mousserande och så gott som alla tillverkas enligt den traditionella metoden.

På andra sidan kanalen har olika champagnefirmor uppmärksammat framgångarna och områdets potential, inte minst med framtida klimatförändringar i åtanke. De har därför redan nu köpt upp vingårdar och mark i södra England. 

Frankrike: Vingård med höstfärgade rankor som omger ett runt litet torn.

Vinskola

Vinlandet Frankrike