Avsändare – Till startsidan
StartVinVärldens vinländerEuropaFrankrikeLoire

Anjou-Samur

Anjou-Samur

Kunskap & Inspiration

Anjou-Samur

Regionen är kanske mest känd för rosévin men rött ökar stadigt. Cabernet franc är största druvan bland de blå medan chenin blanc används för såväl torra och söta vitviner som mousserande.

Viner   Druvor   Klimat & Jordmån   Historia

Viner

AC Cabernet d'Anjou

Av rosévinsappellationerna räknas AC Cabernet d'Anjou som den främsta. Vinerna görs av cabernet sauvignon och/eller cabernet franc och har i allmänhet en tydlig sötma och en hög fruktsyra.

AC Anjou Blanc och AC Anjou Rouge

Den vita appellationen omfattar chenin blanc i stilar från torrt till sött och här får 20 procent chardonnay eller sauvignon blanc ingå. De bästa är torra och görs enbart av chenin blanc från bättre belägna vingårdar. Anjou Rouge görs av cabernet sauvignon, cabernet franc, gamay, sauvignon blanc och pineau d´aunis och dessa viner går i en fruktig, lättare stil med mindre strävhet än vinerna från Anjou-Villages.

AC Anjou-Villages

Här ingår röda viner av cabernet franc och cabernet sauvignon från 46 byar. Skördeuttaget är 55 hektoliter per hektar och vinerna får släppas ut på marknaden tidigast september året efter skörd. Dessa viner har en fruktig stil och tål viss lagring.

Anjou-Coteaux de la Loire

Här produceras små kvantiteter söta chenin blancviner, ibland angripna av botrytis. De mest koncentrerade vinerna tål lång lagring.

Coteaux de l'Aubance

En liten appellation för söta viner av chenin blanc. Bättre år med botrytiserade druvor kan Sélection de Grains Nobles anges på etiketten.

Coteaux du Layon

Layon är en biflod som förenar sig med Loire sydväst om Angers. AC Coteaux du Layon producerar extremt lagringsdugliga söta viner från rejält mogna, helst botrytisangripna, chenin blancdruvor. Sex byar har rätt att lägga sitt namn till denna appellation, alternativt sälja dem som Coteaux du Layon-Villages.

Bonnezeaux, Chaume och Quarts de Chaume

Dessa enklaver ligger inom Coteaux du Layon men har rätt till egna appellationer. Botrytisangripna chenin blancdruvor ger här högklassiga söta viner som kan lagras i många år.

Savennières

I Savennières, där skördeuttaget ligger på 50 hektoliter per hektar, produceras långlivade torra vita viner av chenin blanc från sandsten- och skiffervingårdar som stupar brant ner mot Loire. Två av de bästa lägena har sina egna AC: Coulée-de-Serrant och La Roche-aux-Moines. Dessa viner tål lagring.

Saumur

AOC Saumur gör vita torra viner av chenin blanc, och kan ha upp till 20 procent chardonnay och sauvignon blanc i blandningen. Beteckningen omfattar även rött och rosé på cabernet. De röda vinerna går i en lättare stil än Saumur-Champigny. Mousserande vin, AOC Saumur Mousseux, görs med traditionell metod (andra jäsning på flaska) av huvudsakligen chenin blanc, men blandas ibland med chardonnay och cabernet franc. 

Coteaux de Saumur AOC gör söta vita viner med hög fruktsyra på övermogna, ibland botrytis-angripna chenin blanc-druvor. Maximalt skördeuttag är 35 hektoliter per hektar.

AOC Saumur-Champigny

Saumur-Champignys röda vin görs huvudsakligen av cabernet franc som odlas på de kalk- och flintrika sluttningarna längs Loireflodens vänstra strand. Vinerna har en gräsig, jordig ton som täcks av hallon- och svartvinbärsfrukt. De kan komma ut på marknaden så tidigt som i december samma år som skörden och konsumeras ofta unga. 

Druvor

Chenin blanc är druvan bakom de främst vita vinerna, torra som söta, men här odlas också en hel del chardonnay och sauvignon blanc. Endera av dessa två druvor får i såväl Anjou som Saumur ingå till 20 procent i torr chenin blanc.

Viktigast bland de blå sorterna är cabernet franc, cabernet sauvignon och gamay. Den lokala grolleau, även kallad groslot, får bara användas till rosé om vinet skall få AC-status. Tillåtna är även pinot noir, malbec och pineau d´aunis, en gammal lokal druva som nu är på tillbakagång.

Klimat och jordmån

Närheten till Atlanten ger Anjou-Saumur ett maritimt klimat med varma somrar och milda höstar och vintrar. Nederbörden är rikligare i det västliga Anjou medan vädret i Saumur blir torrare och mer kontinentalt ju längre uppåt floden man kommer.

Jordmånen i Anjou utgörs av skiffer och lera som passar chenin blanc, medan cabernetdruvorna trivs på mer grusig skifferlera. Saumur kännetecknas av sin kalkstensrika jord, kallad kalktuff, tuffeau blanc. Där den går i dagen skapas ett utmärkt underlag för de gröna druvor som används till mousserande vin. Flera av de bästa vinerna, både torr och söt chenin blanc, odlas på branta flodsluttningar för maximal solexponering.

Historia

Chenin blanc har förmodligen sitt ursprung i Loiredalen där den odlats i över tusen år, omnämnd första gången år 845 i en klosterskrift. Men det skulle dröja till mitten av 1980-talet innan druvan trädde fram ur anonymitetens skugga och blev ett av Loireflodens flaggskepp. Det var då de söta chenin blancvinerna i bifloden Layons dalgång hamnade i rampljuset och så småningom drog upp även de torra syskonvinerna på scenen.