Avsändare – Till startsidan
StartVinOm starkvin

Vermouth

Vermouth

Kunskap & Inspiration

Vermouth

Vermouth är ett kryddat starkvin som främst produceras i norra Italien och södra Frankrike. Smaken är torr eller söt och domineras av kryddningen med malört.

Vad är vermouth?

Namnet kommer från det tyska ordet för malört, wermut. Förutom malört ingår andra vilda kryddor och örter som enbär, kryddnejlika, vanilj och rosenblad. Recepten på vermouth är i regel hemliga.

Namnet kommer från det tyska ordet för malört, wermut

Vermouth i drinkar eller?

Vermouth dricks ofta som aperitif innan maten, antingen ren med is eller blandad med sodavatten. Vermouth är också en vanlig ingrediens i drinkar som Dry Martini, Americano och Negroni.

Att tillverka vermouth

Vid framställningen använder man sig av ett enkelt, torrt vitt vin som smaksätts med riktiga örter eller med koncentrat. Blandningen sötas och spritas upp med druvdestillat så att alkoholhalten hamnar på 15–20 volymprocent. Det är vanligast att buteljera direkt efter filtrering och pastörisering, men viss vit vermouth från Frankrike lagras utomhus på små ekfat. 

Vit, röd eller rosé?

Vit vermouth finns både som torr och söt medan den röda och roséfärgade alltid är söt. För att få röd eller rosa färg använder man sig oftast av karamellfärg. Den franska vermouthen är i regel torr och den italienska är söt och röd.

Vermouth i mat

Torr vermouth kan användas som smaksättare i olika maträtter eller som bas i såser. I köket spelar vermouth ungefär samma roll som vitt vin men vermouthen bidrar med kryddigare, djupare och komplexare aromer till rätter av fisk, skaldjur, fågel och ljust kött.

Det går oftast bra att ersätta torr vermouth i ett recept med vitt vin, vitvinsvinäger eller kycklingfond. Däremot rekommenderas inte att ersätta torr vermouth med söt eller röd.

Hur länge håller vermouth?

På grund av den låga alkoholhalten är hållbarheten på vermouth inte speciellt lång. Precis som ett vitt vin kommer den att oxidera och tappa smak efter ungefär en vecka om flaskan har öppnats. De söta och röda varianterna håller lite längre eftersom sockret konserverar.

Störst och först i Italien 

  • Traditionen att smaksätta vin med olika örter går tillbaka till antiken.
  • På 1500-talet började malörtskryddat vin bli populärt i norra delarna av Italien.
  • I slutet av 1700-talet påbörjades storskalig produktion i regionen Piemonte. Vermouth spreds därefter till Frankrike och resten av världen.
  • Populariteten var som störst i mitten av 1900-talet.