Avsändare – Till startsidan
StartVinVinprovningHemma

Prova olika stilar av mousserande vin

Prova olika stilar av mousserande vin

Kunskap & Inspiration

Prova olika stilar av mousserande vin

Denna provning är baserad på sex olika mousserande viner. Du kan lätt söka och filtrera fram på stil i vår sökfunktion men vi ger dig förslag nedan. Lägg provningen på den nivå som känns bra.

Förslag på olika mousserande viner

Här har vi länkat till prosecco, cava, mousserande vin från nya världen, champagne, mousserande rosé och sött mousserande vin.

Du kan välja ut ett vin från varje länk i listan:

Ha gärna varje vins produktsida till hands så kan du se Systembolagets förslag på färg, doft och smakbeskrivningar samt smakklockor för de viner som du har valt.

Prova i tre steg – utseende, doft och smak

Ställ glasen i en böj eller på rad och prova från vänster till höger.

Utseende

Titta på vinerna och notera om färgen är tät eller mer transparent, det vill säga genomskinlig. Det visar bland annat på druvans egenskaper och vinmakningen.

Håll gärna glaset framför ett vitt papper eller en vit duk så är det lättare att se. Studera även vilken nyans vinet har – från ljust gul, blekt (ung) till mer gul eller gyllengul (mogen). Nyanserna kan även visa druvans typiska egenskaper.

Om man vill kan man titta på bubblorna. Är de stora eller små, många eller ett fåtal? Om ett mousserande vin har många små bubblor kan den ha gjorts enligt den traditionella metoden. Stora bubblor visar mer på kolsyremetoden, det enklaste sättet att göra mousserande. Läs mer om de olika sätten att skapa mousserande vin.

Doft

Börja dofta på vinerna. Diskutera doften med dina vinprovarvänner.

Är den stor eller liten, det vill säga känner du mycket eller litet i doften. Är det citrus, röda äpplen, vanilj eller fläder? Känner du färsk frukt/färska bär (ungt) eller bröd, nötter, honung (mognadstoner)?

Smak

Nu kan du smaka på vinerna. Är de lätta (som vatten) eller fylliga (som outspädd saft, utan sötma eller söta, har de hög fruktsyra ("sura" eller mycket citron)? Går dofterna igen i smaken eller dyker andra aromer upp?

Vilka slutsatser går det att dra?

Jämför era doft- och smakbeskrivningar. Kom ni fram till samma slutsats eller olika? Känner ni vilken stil som är vilken? Vilka likheter eller skillnader har vinerna sinsemellan? Vilka maträtter kan de passa till?

Glöm inte att ta hänsyn till att alla känner olika saker och är olika känsliga för vissa dofter och smaker.

Bra saker att tänka på