Mendoza
Mendoza ligger på hög höjd vilket ger varma dagar, men kyliga nätter. Det i sin tur ger lång växtsäsong och druvorna får frisk fruktsyra. Vädret är relativt stabilt, men frost kan förekomma.
Direkt till årgångarna
Årgång: 2023
Betyg: 4
Alla vinregioner drabbades av en rejäl frostknäpp 31 oktober och 1 november. Det påverkade i slutändan att volymerna minskade med 25–30 procent. Dock är vinproducenterna nöjda med kvaliteten. En varm vår och höga temperaturer, samt torka, under sommaren, gjorde att druvorna som klarade sig fick mer energi och växte snabbt – skörden sattes också igång tidigare än normalt. Mendoza fick ett svalkande regn i slutet av februari, vilket gjorde att framförallt de blå druvorna fick en längre mognadstid. De vita vinerna som är ute på marknaden visar upp en frisk syra och koncentrerade fruktaromer. De röda rapporteras också ha en hög syra med tydliga tanniner vilket ger potential till lång lagring för premiumvinerna.
Årgång: 2022
Betyg: 4
Det var en utmanande växtsäsong med en torr och kall vinter och vår. Till det kom frostangrepp som ledde till tio procent lägre skördevolym men där vissa distrikt förlorade 25 procent. Regnet som kom under sommaren gjorde att de gröna druvorna fick skördas snabbt under en kort period, dock med hög och frisk fruktsyra samt mycket aromer. De blå druvorna fick en lång och sval mognadsfas – och det indikerar på balanserade röda viner med hög koncentration av smakämnen, tanniner och fruktsyra.
Årgång: 2021
Betyg: 3
En sval vår med frost skapade problem och skörden minskade med upp till 25 procent, där östra Mendoza drabbades värst. Vissa områden fick också en regnig sommar, vilket gjorde vingårdsarbetet för de gröna druvorna extra viktigt för att undvika mögel- och svampangrepp. Producenterna som lyckades bäst gjorde balanserade vita viner med frisk, hög syra med relativt låg alkoholhalt. Blå druvor drabbades inte lika hårt då de skördas senare. Utan tvärtom gjorde den regniga och svala sommaren att druvorna fick en längre växtsäsong och skördades med koncentrerade aromer och hög fruktsyra.
Årgång: 2020
Betyg: 4
Det blev en rekordtidig skörd på grund av värmen, på vissa håll närmare en månad tidigare än normalt. Sockernivåerna sköt i höjden snabbt, vilket gjorde att vinodlarna fick skynda sig för att inte riskera övermogna druvor med för låg fruktsyra. Kvaliteten var dock hög med små blå druvor med koncentrerad fruktsyra och balanserad tanninstruktur. Volymen var dock lägre mot normala år.
Årgång: 2019
Betyg: 4
Vissa distrikt, exempelvis Uco Valley, drabbades av vårfrost vilket gjorde att volymerna blev mindre än normalt. Sommarmånaderna var relativt varma och druvornas sockernivåer sköt i höjden. Dock dämpades temperaturerna inför skörd vilket gjorde att druvorna kunde återhämta sig och fick balans mellan sockerhalt och fruktsyra vid skörd.
Årgång: 2018
Betyg: 5
Det blev generellt en 30-procentig större och mer lyckad skörd än året innan. Mendoza hade omkring en tredjedel mindre nederbörd än förra säsongen. Man förväntar sig dock balanserade viner av god kvalitet.
Dela via