Avsändare – Till startsidan
StartVinÅrgång & lagringÅrgångstabellFrankrike

Rhônedalen södra

Kunskap & Inspiration

Rhônedalen södra

Södra Rhônedalen har varmt klimat. Mistralvinden spelar stor roll då den gör att vingårdarna snabbt torkar upp efter regn, men även kyler ner temperaturen så att nätterna kan vara svala.

Direkt till årgångarna

2021  2020   2019   2018   2017   2016   2015   2014   2013   2012   2011  2010   2009   2008   2007   2006   2005   2004   2003   2002   2001   2000 1999   1998   1997   1996   1995   1994   1993   1992   1991   1990

 

Årgång: 2021

Betyg: 4

Regnet under september månad kom som en välsignelse för vinodlarna. Då fick druvorna tillskott med energi så att den sista mognadsfasen tog fart. Druvorna skördades med hög fruktsyra och med lägre sockernivåer än under varmare år. Vinerna blir därmed inte lika alkoholstarka och kommer ha en frisk syra och är mer åt det eleganta hållet än kraftiga i karaktären. Producenterna är enligt rapporterna relativt nöjda, trots en dålig start med aprilfrost som orsakade skada och att skördevolymen blev lägre än normalt.


Årgång: 2020
Betyg: 4

Ytterligare ett varmt år, där plockning av druvorna tidigt på morgonen var en framgångsfaktor för att de skulle behålla fräschör och aromer. Druvorna var små men koncentrerade och med sockernivåer som indikerar relativt hög alkoholhalt för de röda vinerna.


Årgång: 2019
Betyg: 4

Våren var relativt kall vilket gjorde att växtligheten saktade ner men följdes av värmeböljor från juni till augusti. Värmen påverkade volymerna – vinrankorna led av vattenbrist och druvorna blev få. Druvorna var dock koncentrerade och med frisk fruktsyra, bland annat tack vare svala sommarnätter. Skörden startade tidigt i september under klar himmel och vinerna från 2019 lär vara koncentrerade och med balanserad fruktsyra.


Årgång: 2018
Betyg: 5

Trots att en del områden drabbades av mjöldagg ser årets skörd mycket bra ut. Syrah uppnådde full mognad och även grenache ser lovande ut, trots att denna druvsort var drabbad av utbredd mjöldagg. Hösten var solig och varm och druvorna kunde bärgas med perfekt mognad. Fylliga, kraftiga, koncentrerade viner väntas. Vinmakarna kämpade med att behålla friskheten i de vita vinerna. Trots att syranivån är något låg, är speciellt roussanne och clairette lyckade sorter detta år.


Årgång: 2017
Betyg: 4

Ett torrt år med hög värme under vår och sommar som gjorde att skörden blev mycket tidig. Vissa producenter började plocka de första gröna druvorna redan runt den 20 augusti och de första blå en vecka senare. Många vingårdar drabbades av coulure – en sjukdom som gör att druvor får svårt att utvecklas efter blomningen eller att klasar utvecklas ojämnt. Det gällde främst grenachedruvan, där volymerna minskade med upp mot 65 procent. Det gör att druvblandningarna kommer se lite annorlunda ut jämfört med klassiska år – mer av mourvèdre, carignan och syrah. Druvorna blev små med hög kvalitet, så trots förlorad volym ser vinerna ut att bli koncentrerade med tydlig tanninstruktur och bra syra.


Årgång: 2016
Betyg: 5

Vingårdarna i södra Rhône levererade en skörd som producenterna var nöjda med. Värmeböljan under sommaren och hösten drabbade även södra delarna av Frankrike, men nätterna var också kalla, vilket gjorde att fruktsyran bevarades och druvorna fick perfekt mognad. Färg, tanniner och smakaromer har hög koncentration för de röda vinerna. Grenache såg ut som syrah till färgen, och syrah som tannant, för att citera en vinmakare i Châteauneuf-du-pape. En del vinmakare jämför med 2010 eller klassiska 1990.


Årgång: 2015
Betyg: 4

Precis som grannarna i norr var det mycket varmt och torrt under hela växtsäsongen. Överlag visar regionen upp ett brett spektra, dock på vissa håll till och med risk för överextraherade viner. Kraft, generositet och styrka är kännetecken detta år. Bra år för Gigondas och Vacqueyras, likaså för Côte du Rhône Villages-vinerna.


Årgång: 2014
Betyg: 3

Den varma våren följdes av sval och regnig sommar som ledde till fördröjd växtlighet och druvmognad. Skörden pågick ända in i oktober och druvorna uppnådde full mognad, med mjuka viner som följd och överlag en lägre alkoholhalt än normalt.


Årgång: 2013
Betyg: 4

Södra Rhône hade mer ojämna förhållanden än norra delen. Det gav en liten skörd, men med noggrann druvselektering ser det ändå bra ut. Lite större variationer mellan producenterna än i norra Rhône.


Årgång: 2012
Betyg: 4

Bättre förhållanden än året innan och odlarna är optimistiska för ett bra år. Mognad, friskhet och struktur – året verkar ge balanserade viner av god kvalitet.


Årgång: 2011
Betyg: 3

Hyfsad kvalitet och skördestorlek. Våren var varm och torr med lagom nederbörd och upptorkande vindar. Problemet kom dock med värmen i slutet av augusti, vilken resulterade i att en del rankor chockerades med en ojämn druvmognad som följd. Grenache verkar ha klarat sig bäst och används flitigt i blending detta år. Rätt mjuka och mer snabbmognande viner.


Årgång: 2010
Betyg: 5

Vädret var mycket likt den norra delen. Men de sydliga kollegorna verkar ha haft lyckan med sig, för superlativen bland vinmakarna ekar än för druvkvaliteten detta år. Dock är man besviken över den lilla skörden. Förutsättningarna för exceptionella viner är goda.

Till toppen av sidan


Årgång: 2009
Betyg: 4

Ett mycket varmt år. Vinstockarna drabbades av stress, vilket förklaras av den lägsta nederbörden i augusti på 46 år. Septemberregnen såg man, förståeligt nog, som en välsignelse. Som så många gånger förr i vingårdarna var man lite villrådig när man skulle bestämma skördestart. Resultatet är generellt hög kvalitet, i vissa fall mycket hög. Kraftiga och koncentrerade viner som tenderar att ge en långlivad upplevelse. På gränsen till en femma.


Årgång: 2008
Betyg: 3

Liksom för grannarna i norr var det en svårarbetad säsong med kallt och regnigt väder under långa perioder. Det gav dock goda möjligheter till svampangrepp och en mycket liten skörd. Druvor på väldränerad jord gav bättre kvalitet, medan druvor från tyngre lerjordar inte lyckades särskilt bra detta år. Blandad kvalitet och trots allt kanske en lite lågt värderad årgång bland många experter.


Årgång: 2007
Betyg: 5

Helt perfekta förhållanden under hela växtsäsongen fram till höstens skördetid gav friska druvor. Resultatet är mörka, koncentrerade och balanserade viner. En mycket lovande årgång.


Årgång: 2006
Betyg: 4

Våren var torr och sommaren var varm, ibland het. Regn i augusti utjämnade sommarhettans stressfaktor för stockarna. Den torra september, utan röta i vingårdarna, såg till att skörden var frisk. En jämn och hög kvalitet på druvorna.


Årgång: 2005
Betyg: 5

Våren erbjöd goda förhållanden till en perfekt blomning, men det relativt kalla vädret under maj och juni gjorde att vissa områden drabbades hårt av coulure – ojämn eller dålig fruktsättning då druvorna inte utvecklas och mognar. Mistralen var starkare än vanligt och försämrade oddsen, men höstens varma dagar och svala nätter erbjöd goda förutsättningar till en druvmognad med en bra balans i socker-syranivån. Trots alla svårigheter blev det slutligen ett mycket lyckat år för södra Rhône.


Årgång: 2004
Betyg: 4

Ett mycket bra år igen med perfekta mognadsförhållanden. Det var varmt och torrt, men de svala nätterna i motsats till 2003, gjorde att rankorna inte utsattes för samma stress. Fruktsyran är betydligt högre detta år och vinerna kännetecknas av koncentration och komplexitet. Speciellt lyckat för grenache.


Årgång: 2003
Betyg: 4

Södra Rhône klarade sig bättre än norra. Den extrema värmen ledde till en rekordtidig skörd. Torkan var ett visst orosmoment och brännskador på druvorna förekom. Skörden som bärgades var dock utmärkt frisk, speciellt för syrah och mourvèdre. I de bästa fallen en oerhörd koncentration i vinerna. De vita är alkoholstarka, påtagligt fylliga och med ovanligt låg fruktsyra.


Årgång: 2002
Betyg: 1

En katastrof-årgång. Skyfall och översvämningar i början av september ledde till att skörden halverades. Dessa viner vinner inte på lagring.


Årgång: 2001
Betyg: 3

En hyfsad men något ojämn årgång i södra Rhône. En mild vinter följdes av en varm men våt vår. Augusti var torr och varm. Den för året ovanligt starka mistralvinden i september, bidrog till att druvorna fick en utdragen mognadsperiod under svala förhållanden.


Årgång: 2000
Betyg: 5

Återigen en lysande årgång för vinerna från södra Rhône. En sval juli följdes av en het augusti, varefter mogna och garvsyrerika druvor kunde börja skördas i slutet av samma månad.


Årgång: 1999
Betyg: 5

En bra, om än inte lika god årgång som 1998. I den södra delen följdes den väldigt heta augustimånaden av regn, vilket gav vissa problem med röta. Överlag dock hög kvalitet.

Till toppen av sidan


Årgång: 1998
Betyg: 5

En toppårgång för vinerna från södra delen av Rhône. En lång, torr och varm sommar följdes av lagom mycket regn i september. Mogna, friska druvor kunde skördas under perfekta förhållanden.


Årgång: 1997
Betyg: 3

Grenachedruvorna saknade ofta den riktiga skarpa och friska fruktsyran. Dessutom fick vinerna en viss russinton. Syrahdominerade viner blev bättre.


Årgång: 1996
Betyg: 3

Det ostadiga och relativt svala vädret under sommarmånaderna och september, gav druvor som inte hade mognat ordentligt. De kvalitetsmedvetna odlarna gallrade därför noggrant bland druvorna.


Årgång: 1995
Betyg: 5

Trots regn i september hjälpte kraftiga vindar till att hålla röta och svampangrepp i schack. Återigen en lyckad årgång där odlarna kunde skörda mogna, friska druvor som gav koncentrerat fruktiga viner.


Årgång: 1994
Betyg: 4

Bättre väder överlag än de två tidigare årgångarna. Sommaren var varm och het, och lagom mycket regn föll i september. Bra viner gjordes framför allt i Hermitage, Cornas och St-Joseph. Generellt är dessa viner mer koncentrerade än vinerna från 1992 och 1993.


Årgång: 1993
Betyg: 3

Ytterligare en svår årgång, där regn under skörden medförde svampangrepp. Generellt sett klarade sig södra Rhône något bättre än norra, och vinerna från Châteauneuf-du-Pape är bättre än 1992.


Årgång: 1992
Betyg: 2

Södra Rhône klarade sig något bättre än norra Rhône, trots att vädret var besvärligt detta år. I många fall var kvaliteten beroende av att odlarna hann skörda innan de ihållande regnen började falla den 22 september.


Årgång: 1991
Betyg: 2

En problematisk årgång där södra Rhône klarade sig sämre än norra. Coulure – att druvorna inte mognade på grund av dåliga väderförhållanden – medförde att mängden grenache reducerades. Regn under skörden ställde till med ytterligare problem.


Årgång: 1990
Betyg: 5

En utmärkt årgång. Sommarens heta och torra väderförhållanden gav kraftiga och fylliga viner från Châteauneuf-du-Pape. Den tredje goda årgången i rad för viner från Rhônedalen (1988,1989, 1990).

Till toppen av sidan

Dela via