Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Vin
Druvans värld
Blå druvor – tre blå på tre röda

Kunskap & Inspiration

Blå druvor – tre blå på tre röda

Vill du briljera med lite druvkunskap? Häng med på vår snabbgenomgång av tre vanliga blå druvor.

Pinot noir – en känslig typ

  • Svårodlad
    Här har vi en stark kandidat till titeln mest svårodlade druva. Den är känslig för väder, vind och sjukdomar och just därför en helig graal för vinodlare att lyckas med.
  • Aromer
    Jordgubbar, lingon, örter, kryddor och sandelträ.
  • Gillar svalka
    Druvan mognar tidigt och trivs i svalare klimat och har tunt skal. Är det för varmt kan skalen skrumpna av solen.
  • Dofter
    Beroende på ålder och ursprung kan tonerna spänna från mosade hallon, solvarma smultron, tranbär och plommonsylt till skog, svamp, multna löv och tryffel.
  • Finast från Frankrike
    De dyraste vinerna på druvan kommer från Bourgogne i Frankrike – Côte d'Or. Andra typiska regioner är Sonoma i USA, Central Otago i Nya Zeeland och Casablanca i Chile.
  • Används till alla vintyper
    Pinot noir är en av få druvor som används till allt vin: rött, rosé, vitt och mousserande.
  • Gammal i gamet
    Den är en av världens äldsta druvsorter som har funnits i närmare 2 000 år och hunnit utveckla över 1 000 kloner.
  • Chardonnay-vän
    Där det finns pinot noir finns det ofta chardonnay: druvorna är släkt med varandra och trivs i samma odlingsområden.

Cabernet sauvignon – den mest odlade blå vindruvan

  • Mörk blå färg
    Druvorna är små och har tjocka skal som är distinkt blå. Skalet har en viktig roll för vinets mörka färg.
  • Aromer
    Svarta vinbär, grön paprika, plommon, örter och ceder.
  • Korsning
    Resultatet av en kärleksaffär mellan blå cabernet franc och gröna sauvignon blanc.
  • Gillar värme
    Behöver ett relativt varmt klimat för att mogna – och gör det sent på säsongen.
  • Kunglig titel
    Kallas ibland kungen av blå vindruvor.
  • Populär i Chile
    Den är Chiles och Sydafrikas mest odlade blå druva.
  • Hänger i Bordeaux
    Omkring 60 procent av Frankrikes planteringar av cabernet sauvignon finns i Bordeaux.
  • Smak av peppar
    Känner du toner av grön paprika? Det kan ha att göra med den kemiska föreningen pyrazin, som också kan ge aromer av svartpeppar, grönpeppar och svarta vinbär.
  • Viktig i finviner
    Har varit hörnstenen för viner inom ”California cult” – mycket dyra viner som görs i väldigt begränsad mängd.
  • Experiment i öst
    Kina och Japan experimenterar friskt med att odla cabernet sauvignon med de stora slotten i Bordeaux som inspirationskälla.
  • Blandas i Italien
    Italienska vinproducenter upptäckte storheten med “cab” – som den kallas av initierade – på 1970-talet och började blanda den med bland annat druvan sangiovese för att försöka efterlikna Bordeaux framgångsrika druvblandningar.

Syrah eller shiraz – gillar värme

  • Aromer
    Björnbär, vitpeppar, chark, eneträ och viol.
  • Gillar värme
    Trivs bäst i varma klimat, passar till grillat kött.
  • Tillåten i Frankrike
    Är den enda tillåtna blå druvan i norra Rhônedalen i Frankrike.
  • Viktig i Australien
    Är Australiens viktigaste druva och odlas också mycket i Sydafrika, USA, Nya Zeeland och Sydamerika.
  • Syrah eller shiraz?
    Syrah kallas den franska, stramare stilen medan shiraz från Australien är mer fruktig i sin karaktär. I Sydafrika kallas den omväxlande syrah och shiraz.
  • Egen fanclub
    Druvan har en stor fanclub i ett gäng vinmakare i Kalifornien som kallar sig Rhône Rangers. De gör syrahdominerade viner i rhônestil, alltså viner som är mer strama och torra än fruktdrivna.
  • Gamla rankor
    Världens äldsta syrahrankor är över 175 år gamla och finns i South Australia, Australien. De har klarat sig för att vinlusen än så länge har skonat regionen.
  • Pepprig smak
    Upplever du pepprighet i ett glas med syrah? Den kan komma från pepparsubstansen rotundon, en kemisk sammansättning som också finns i svart- och vitpeppar.

Blå vindruvor i närbild.

Bättre tillsammans

Berömda druvblandningar