Avsändare – Till startsidan
StartVinVärldens vinländerEuropaFrankrikeBourgogne

Côte Chalonnaise

Côte Chalonnaise

Kunskap & Inspiration

Côte Chalonnaise

Côte Chalonnaise ligger i södra Bourgogne. Området producerar mer rött vin än vitt och det finns ett antal kommuner som har sina egna appellationsbeteckningar, med samma namn som byarna Bouzeron, Rully, Mercurey, Givry och Montagny.

Hitta på sidan: Viner   Druvor   Klimat & jordmån   Lagar

Viner

Vinerna har generellt ökat i kvalitet senaste åren och förutom rött och vitt vin tillverkas också rosévin.

Viner från Bouzeron måste tillverkas av den gröna druvsorten aligoté och görs både i lättare stil till mer fyllig med fatkaraktär. Det anses att aligotévinerna härifrån tillhör de bästa av denna druvsort i hela Bourgogne.

Förutom Bouzeron finns bybeteckningarna Rully, som gör mest vitt vin, men är också viktig kommun för tillverkningen av det mousserande vinet crémant de bourgogne. Mercurey är den största kommunen och tillverkar mer rött vin än vitt. Givry fokuserar också på mer rött, medans Montagny endast tillverkar vitt vin.

En stor del av vinerna från Regionen säljs under appellationen Bourgogne Côte Chalonnaise eller som AOC Bourgogne, utan närmare ursprungsangivelse.

Läs mer om crémant

Druvor

Pinot noir och chardonnay är de vanligaste druvsorterna i Côte Chalonnaise, men de ger också rum för mindre arealer med gamay och aligoté.

Klimat och jordmån

Till skillnad från den långa sammanhängande åsen i Côte d’Or ligger vingårdarna i Côte Chalonnaise mer spridda på sluttningarna i det kulliga landskapet. Jordmånen i Côte Chalonnaise har kalksten som bas, ofta blandad med lera.

Vingårdarna som har premier cru-status tenderar att ha sydlig, sydöstlig eller östlig exponering, vilket gör att druvorna får mycket solljus. Jormånen är också rikare på kalksten, som gör att vinrankorna behöver gå djupare för att få näring och druvorna blir mer koncentrerade och smakrika.

Vinlagar

Fem byar i Côte Chalonnaise har egna appellationsbeteckningar och flera vingårdar är klassificerade premier cru, dock inga grand cru.

Den nordligaste av dem, Bouzeron, är den enda appellationen i Bourgogne för vita viner av druvan aligoté. Söder om Bouzeron ligger Rully, där det framställs något mer vitt än rött vin. Drygt en tredjedel av vingårdarna är klassificerade som premier cru.

I Mercurey dominerar röda viner som hör till de fylligaste i Côte Chalonnaise. Cirka en tredjedel av vingårdarna är klassificerade som premier cru. I Givry görs också mestadels röda viner, med över 40 procent premier cru, medan Montagny producerar uteslutande vita viner, varav två tredjedelar är premier cru.