Avsändare – Till startsidan
StartVinVärldens vinländerUSAKalifornien

North Coast

North Coast

Kunskap & Inspiration

North Coast

Kaliforniska North Coast klassas som en AVA – American Viticultural Area – en kontrollerad ursprungsbeteckning. Druvan chardonnay leder ligan för vita viner, och här finns kända distrikt som Napa och Sonoma. 

Hitta på sidan: Viner och druvor  Klimat  Historia 

Viner och druvor

Chardonnay ligger i topp före sauvignon blanc i North Coast, och bland de gröna finns här också pinot blanc, gewürztraminer och riesling. De blå druvorna har sökt sina speciella odlingsområden: pinot noir i Carneros, cabernet sauvignon i Napa och zinfandel i Dry Creek Valley.

Mendocino County

Inom Mendocino County varierar klimatet mycket. Mousserande viner av chardonnay och pinot noir hör till landets främsta, och i skyddade varmare lägen ger zinfandel bra resultat. AVA Anderson Valley ligger tillräckligt nära kusten för att dimmorna ska ge svalka åt området. Här odlas pinot noir och chardonnay men riesling och gewürztraminer trivs även bra här. Längre in i landet är det varmare och i Redwood Valley AVA trivs zinfandel, cabernet sauvignon och syrah.

Någon mil inåt landet, i det betydligt varmare AVA Mendocino, utmärker sig cabernet sauvignon och zinfandel. Coro Mendocino är namnet på en zinfandelbaserad blandning som görs av många producenter i Mendocino för att marknadsföra regionen.

Mer om zinfandel 

Läs mer om AVA på vår sida med olika vinuttryck.

Lake County

I det varma Lake County ligger AVA Clear Lake, där det produceras röda viner av cabernet sauvignon och zinfandel och vita viner av sauvignon blanc.

Sonoma County

Sonoma County, med det övergripande AVA Sonoma, har merparten av sina odlingar i en dalgång, som i söder öppnar sig mot San Francisco-bukten. Kall luft och dimma strömmar dagligen upp genom dalen, men effekten avtar ju längre norrut man kommer. Följaktligen är de nordligaste delarna markant varmare.

I Sonoma County finns 18 olika AVA av varierande storlek och vissa överlappar varandra. Från AVA Alexander Valley och det smala AVA Dry Creek Valley kommer smakrika, fruktiga rödviner gjorda på cabernet sauvignon och zinfandel från gamla stockar. Här görs också vin på sauvignon blanc samt fylliga chardonnay-viner.

Längre söderut har de svalare odlingslägena i AVA Green Valley och AVA Russian River Valley goda förutsättningar för elegantare viner av pinot noir och chardonnay. Samma druvor ligger till grund för många av de mousserande viner som kommer från AVA Carneros i dalens södra mynning. Detta AVA sträcker sig även in i Napa. Chalk Hill AVA ligger längre in i landet och skyddas av berg vilket ger ett varmare klimat. Trots namnet består jordmånen inte av kalk utan snarare vitfärgad vulkanaska. Här odlas främst chardonnay, cabernet sauvignon och sauvignon blanc.

Mer om pinot noir 

Napa County

Napa County med Napa Valley i spetsen är vinets hjärtland i North Coast. Ja, faktiskt i hela Kalifornien och därmed hela USA. Berömmelsen har grundats på druvan cabernet sauvignon, som också dominerar odlingarna. Från detta county, som omfattar 16 AVA, kommer ungefär 5 procent av allt vin i Kalifornien, men står för en fjärdedel av försäljningsvärdet.

Napa County med Napa Valley i spetsen är vinets hjärtland i North Coast.

Napa Valley AVA omfattar hela dalen, som bara är 50 gånger 8 kilometer stor men har över 18 000 hektar vinodlingar. Precis som i Sonoma stiger temperaturerna norröver i dalen, men värmen till trots är vårfrost en av de största farorna för vinodlarna. De mest namnkunniga områdena ligger på botten av dalen där temperaturerna är som lägst tack vare att morgondimmorna ligger kvar länge. Effekten är tydligast i den södra delens AVA som Carneros, Combsville och Oak Knoll.

Rutherford, Oakville och Stags Leap är tre centrala AVA-områden som producerar kraftfulla, fruktmättade rödviner av cabernet sauvignon, ibland med en liten andel merlot.

I AVA Yountville, som är något varmare, odlas druvor som cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc - medan zinfandel gör sig bäst i Napas norra delar där vi hittar St. Helena och Calistoga.

På bergssluttningarna ligger odlingarna ovanför dimman och exponeras därmed för mer sol. Genom att plantera på upp till 800 meters höjd över havet får man dock en kylande effekt. Klimatet är jämnare och i kombination med jordmånen får druvorna högre halter av fruktsyra och tanniner. Här finns AVA som det svala Mount Veeder, Atlas Peak och det varma Howell Mountain.

Klimat 

Skiftande typer av jordmån

De svala sommardimmorna som tränger in i floddalarna har en avgörande påverkan på klimatet och vinområdena. Generellt är somrarna långa, varma och torra, och vintrarna milda.

Jordmånen har stor variation: sand, lera, grus och vulkanisk aska. På mpnga ställen har en och samma vingård flera olika jordmåner. Napas mest berömda terroir är den så kallade Rutherford Bench. Ett par tunna stråk av alluvialjord i Rutherford och Oakville som hjälper till att skapa förutsättningar för cabernet sauvignon.

I Napa Valley har man för övrigt identifierat elva olika jordmånstyper inom dalens fem skilda klimatzoner: tre på dalbotten och en för vardera av de omgivande bergskedjorna.

Historia 

Vinodlande missionsstationer

De första som insåg att Kalifornien hade storartade förutsättningar för vinodling var franciskanermunkar som anlade missionsstationer från Mexico och norrut utmed Stilla havskusten.

Den första av 21 missionsstationer anlades i San Diego år 1769 och den sista i Sonoma år 1823. Vid nästan alla odlade munkarna vin till nattvarden och druvan de använde kallades mission och var importerad från Spanien. Det var det enda vinet i Kalifornien fram till 1830-talet då nybyggare i Los Angeles började använda europeiska druvsorter.

Nybyggarna tar över

På 1830-talet kom de första nybyggarna till Napa Valley och 1838 planterade George Yount den första vingården.

Med start omkring 1880 började första generationens vinmakare klättringen mot den framträdande plats på vinscenen som Napa har idag. Men inte utan problem: i slutet av 1800-talet drabbades Napa  av vinlusen, sedan följde två världskrig och en 14 år lång förbudstid däremellan.

Napa Valley skapar nya vintrender

År 1944 bildades en sammanslutning av vinodlare i Napa Valley med bland andra profilerna Louis M Martini och Robert Mondavi. Napa började resa sig igen för att i dag vara ett aktat namn i vinvärlden.

Under 1980- och 90-talen var vinerna från Napa extremt fylliga och koncentrerade med påtagliga inslag av ny, amerikansk ek. Druvorna plockades sent för att garantera full mognad – vilket gav lägre tannin- och syrahalter men höga alkoholhalter. Trenden, som från början drevs av vinskribenter och jakten på höga testpoäng, har numera avtagit. Skörden sker nu tidigare och fatlagringstiden har kortats.

Än i dag är Napa Valley det ledande vinnamnet i Kalifornien och det är här många av de nya amerikanska vintrenderna skapas. University of California i Davis blev centrum för utvecklingen och är fortfarande ett världsledande vinuniversitet.