Avsändare – Till startsidan
StartVinÅrgång & lagringÅrgångstabellItalien

Piemonte

Kunskap & Inspiration

Piemonte

Piemontes klimat influeras av Alperna och bergskedjan Appenninerna. Somrarna kan vara mycket varma, men med hösten kommer svalare väder och dimma, vilket gör att druvorna får lång växtsäsong.

Direkt till årgångarna

2021  2020   2019   2018   2017   2016   2015   2014   2013   2012   2011
2010   2009   2008   2007   2006   2005   2004   2003   2002
2001   2000   1999   1998   1997   1996   1995   1994   1993
1992   1991   1990

 

Årgång: 2021

Betyg: 4

Enligt rapporterna är vinodlarna och producenterna mycket nöjda med 2021, trots frost och hagel under våren som ledde till lägre skördevolymer. Druvorna var av hög kvalitet tack vare varm sommar och höst, med välkomnade regn inför skörden. Det är inte omöjligt att 2021 kan bli en klassisk årgång, där barolo och barbaresco behöver lång lagring för visa sin fulla potential.


Årgång: 2020
Betyg: 4

Ett varmt år gjorde att skörden satte i gång aningen tidigare än normalt. Svala nätter gav druvorna andrum och det verkar som att exempelvis nebbiolovinerna kan bli koncentrerade med tydlig druvkaraktär med hög fruktsyra och strävhet.


Årgång: 2019
Betyg: 4

Även om volymerna kan jämföras med 2018 så rapporterades det om att årgången är en klassisk årgång och kan möjligen få ett högre betyg senare. Våren kom med nederbörd, men det var positivt då vattenreserverna fylldes på. Värmen och hettan slog periodvis till i juni och juli men regnskurar och svala nätter gjorde att druvorna fick andrum, annars hade risken varit att druvorna växt för snabbt. Vissa delar, bland annat Barbaresco, drabbades av hagelstormar i början av september, vilket gjorde att en del druvor gick förlorade. 


Årgång: 2018
Betyg: 3

Året var utmanande för vinmakarna som testades på sin kunskap. Vintern var lång, våren frostig och försommaren blöt. Inga störande hagelstormar, förutom i Barbaresco, men svampsjukdomar var förekommande. Först i mitten av sommaren och sensommaren stabiliserades vädret. Trots problemen ser man med tillförsikt på skördens kvalitet som omfångsmässigt var betydligt större än 2017. Betyget ändrat från 4 till 3 efter provningar av flertalet viner.


Årgång: 2017
Betyg: 3

Frost och torka påverkade vingårdarna och volymen var mindre än normalt. Skördearbetet satte igång och avslutades flera veckor tidigare än brukligt. Kalla nätter räddade druvorna från att tappa i fruktsyra. Druvorna var mindre i storlek vilket gör att nebbiolo-vinerna kommer att visa upp en hög koncentration av aromer och möjligtvis en aning fruktigare profil än normalt. Odlarna var positivt överraskade av druvornas kvalitet, då värmebölja och torka vanligtvis stressar vinrankorna och får druvorna att sluta växa.


Årgång: 2016
Betyg: 5

En årgång som av en del vinmakare jämförs med 2004 och 2001, och rapporterna från vinkritiker och producenter lutar åt ett högt betyg. Mogna druvor men med stramare tanniner och högre fruktsyra än 2015. Sommaren var varm, men inte med lika höga temperaturer som 2015, vilket gjorde att vinrankorna slapp stress. Skördevolymen blev över den normala. 


Årgång: 2015
Betyg: 4

En kall blöt vinter, med regnig efterföljande vår, fyllde på vattenreserverna. Dessa behövdes sedan under den heta sommaren. Årets resultat ser bra ut, trots att några producenter brottades med låg syranivå. Inget rekordår, men bättre än medelnivå.


Årgång: 2014
Betyg: 3

Ett år med stora variationer i kvalitet. En blöt vinter följdes av en kall vår. I maj kom dock värmen och verkade lösa problemen, men juli visade upp en sval och blöt sida. Kraftiga hagelstormar gick hårt åt Barolo. De som vågade vänta med skörden drog vinstlotten med bra nebbiolokvalitet. Det gäller speciellt i Barbaresco där hagelstormarna var färre och man generellt hade bättre förutsättningar. Flera baroloproducenter gjorde inte alla sina vingårdsviner. Men även här lyckades många producenter ändå göra bra viner eftersom inte alla vingårdslägen i Barolo drabbades av hagel. Hård gallring i vingårdarna skapade goda möjligheter till att lyckas i vinifieringen.


Årgång: 2013
Betyg: 4

En kall blöt vår ökade risken för svampangrepp. Torrare väder i augusti begränsade skadorna och soliga september förbättrade förutsättningarna för druvornas utveckling och mognad. Sent mognande nebbiolo ser ut att ha varit vinnaren i det svala höstvädret. Efter en noggrann selektering kan det ge fin kvalitet på vinerna. Fotnot: I efterhand har fler och fler (journalister och vinmakare) lyft fram årgång 2013 som en klassisk årgång för nebbiolo och framför allt barolo.


Årgång: 2012
Betyg: 4

Det blev en rätt liten skörd efter en svag blomsättning till följd av en lång och kall vinter. Sommaren blev mycket varm. Inslag av regn- och hagelstormar gav ett välkommet värmeavbrott, speciellt i Barolo. De svalare lägena i Piemonte ser ut att ha lyckats bäst med fina klassiska resultat.

Till sidans topp


Årgång: 2011
Betyg: 3

En rätt tidig, men frisk nebbioloskörd detta år. Både nebbiolo och barbera klarade sig mycket bra, men dolcetto led verkligen av sommarvärmen.


Årgång: 2010
Betyg: 4

Det var mycket att göra ute på vinfälten. Våren erbjöd riklig nederbörd och regn under augusti och september gjorde att vinbönderna blev oroliga över druvkvaliteten. Trots allt var många förvånade av den höga kvaliteten vid skördeavslut. Vinerna ser balanserade och harmoniska ut.


Årgång: 2009
Betyg: 3

Det varma, ibland heta, vädret under juli, augusti och en bra bit i september föranledde oro bland många ledande vinmakare. Snön som låg från november till mars – och därpå följande regn i april och maj – hade dock fyllt på vattenreserverna och stockarna klarade sig förhållandevis bra. Kombinationen med gott underhåll i vingårdarna gav ett relativt gott resultat trots allt.


Årgång: 2008
Betyg: 4

Det var mycket nederbörd under våren och sommaren som ledde till farhågor bland odlarna. En torr och varm period avslutade växtsäsongen, vilket däremot fick odlarna att le brett med stora förväntningar. Skörden var överlag senare än normalt. Mer elegans än kraft, bra syra och välbalanserade tanniner i vinerna från Piemonte 2008.


Årgång: 2007
Betyg: 4

Det här var året som gav den minsta skörden nationellt sett sedan 1948. Vintern var ovanligt mild och våren var varm och på sina håll mycket torr. Lite regn i juni och juli var välkommet, men värmen återkom i augusti och det var torrt, med undantag av några hagelskurar. Trots alla problem blev resultatet bra och vinmakarna ser fram emot barolo och barbaresco av hög kvalitet.


Årgång: 2006
Betyg: 4

Våren var rätt kylig, vilket fördröjde växtligheten. Sommaren var jämn utan större avvikelser i nederbörd eller temperatur. Augusti var sval och trots enstaka kraftiga regnskurar kunde inte röta etablera sig i större utsträckning. Utsikterna är goda för balanserade och långlivade viner.


Årgång: 2005
Betyg: 2

Ett väldigt knepig säsong på flera sätt. Förutom en sval försommar och torka förekom hagelstormar och virusangrepp som reducerade skörden, men även druvornas socker och färg.


Årgång: 2004
Betyg: 4

Vinterkylan var utdragen och försenade knoppning och blomsättning. Sommaren var solig med svala nätter och gav en lång ideal mognadssäsong, med en stor skörd. Ett mycket lyckat nebbioloår, som gav balanserade viner.


Årgång: 2003
Betyg: 3

Den tidigaste skörden på 200 år. En mycket varm vår följdes av en het sommar, som orsakade en del värmeskador på druvorna. Hösten var efterlängtat sval och balanserade upp fruktsyra- och sockernivåerna något. Trots det blev vinerna mycket alkoholstarka, kraftiga och fruktiga.


Årgång: 2002
Betyg: 2

Ett problematiskt år. En kall, men relativt torr vinter följdes av en regnig vår. Det regnade långt över genomsnittet i maj–augusti. Lokala hagelskurar drabbade olika områden och svampsjukdomar var ett återkommande problem. En viss förbättring märktes från mitten av september, då vädret blev torrt och varmt. Skörden var ungefär 40 respektive 25 procent lägre än normalt i Barolo och Barbaresco.

Till toppen av sidan


Årgång: 2001
Betyg: 4

Den milda vintern och våren gav en jämn blom- och fruktsättning. Frost i april, följd av hagel, minskade den potentiella skörden något. Sommaren var torr och het och Piemonte klarade sig bra från regn i september. Den sent mognande nebbiolo gynnades av det vackra oktobervädret.


Årgång: 2000
Betyg: 4

En överlag god årgång i hela regionen. En varm vår följdes av en sval och fuktig juli medan augusti bjöd på rekordhöga temperaturer. Skörden var av god kvalitet men en femtedel mindre än föregående år.


Årgång: 1999
Betyg: 3

En hyfsat god årgång som hamnat lite i skuggan av 1997 och 1998.  Milt och regnigt väder under slutet av våren medförde att en del vingårdar drabbades av svampangrepp. Juni och juli var omväxlande varma och stormiga. En sval och molnig augusti följdes av fint väder i september.


Årgång: 1998
Betyg: 5

Den tredje mycket goda årgången i rad. Liksom 1997 inleddes druvornas mognadsfas ovanligt tidigt. Sommaren var het och torr. Under september blev  temperaturerna svalare, vilket bromsade druvornas mognad. Det lilla regn som föll i slutet av september och början av oktober, påverkade inte kvaliteten negativt.


Årgång: 1997
Betyg: 5

En enastående årgång. En ovanligt varm och torr vår gjorde att knoppningen inföll 20–30 dagar tidigare än normalt. En problemfri blomsättning i maj följdes av en varm, nästan het sommar. Det goda vädret fortsatte i september, och odlarna kunde glädja sig åt en tidig skörd under perfekta förhållanden.


Årgång: 1996
Betyg: 4

Trots att vädret inte var perfekt under detta år, lyckades många odlare att göra riktigt bra viner, både i Barolo och Barbaresco. Slutet av september och början av oktober var torra och odlarna kunde skörda under goda förhållanden.


Årgång: 1995
Betyg: 4

Efter ostadigt väder under maj och juni följde en svalare sommar än normalt. September bjöd på både sol och regn, men årgången räddades av det varma och soliga väder som kom under oktober. De flesta odlare kunde skörda en liten kvantitet av hyfsat friska och mogna druvor.


Årgång: 1994
Betyg: 2

Det som såg ut att äntligen bli en bra årgång efter två varma och torra sommarmånader, juli och augusti, spolierades av en extremt kall och regnig september.


Årgång: 1993
Betyg: 3

För tredje året i rad ställde vädret till med problem som gav viner av blandad kvalitet. Exempelvis var juni i Barolo en varm månad, medan Barbaresco samtidigt drabbades av översvämningar. Sommaren kom inte igång på allvar förrän i slutet av juli. September bjöd på växlande väder, men avslutades med riklig nederbörd. Många fick skörda druvorna för tidigt.


Årgång: 1992
Betyg: 2

En svår årgång. En regnig junimånad följdes av två normalvarma månader. Hösten kom tidigt i september, varefter det regnade oavbrutet ända in i oktober. Det fuktiga och kalla vädret gjorde att druvorna knappt kunde mogna.


Årgång: 1991
Betyg: 3

En lång vinter följd av ostadigt väder under våren fördröjde de blivande druvornas knoppning. Juli och augusti bjöd på värme och solsken och gav odlarna hopp inför den kommande skörden. Regn från och med den 12 september gjorde dock att varken nebbiolo eller barbera mognade helt.


Årgång: 1990
Betyg: 5

En mycket god årgång. Från och med slutet av juni blev sommaren varm och torr. Det regn och hagel som föll i slutet av juli kunde inte bromsa druvornas snabba mognad. Det goda vädret återkom i september och skörden kunde bärgas tidigare än normalt, innan oktoberregnen föll.

Till sidans topp


 

Dela via