Avsändare – Till startsidan
StartVinVärldens vinländerSydamerika

Uruguay

Uruguay

Kunskap & Inspiration

Uruguay

Det var baskiska nybyggare som i slutet av 1800-talet lade grunden för Uruguays vinindustri. Landet är nu Sydamerikas fjärde största vinproducerande land och signaturdruvan heter tannat.

Hitta på sidan: Viner   Druvor   Klimat & jordmån   Vinlagar   Historia

Viner 

Uruguay är Sydamerikas fjärde viktigaste vinproducent efter Chile, Argentina och Brasilien. Mycket av vinet som tillverkas dricks på plats och bara runt tre procent av Uruguays årliga produktion exporteras. Majoriteten säljs till Brasilien.

Vinerna är inte lika fruktdrivna som i Argentina och Chile utan påminner med om sina europeiska motsvarigheter när det kommer till fruktsyra och tanniner. 

Flest vinodlingar i syd

Huvuddelen av allt uruguayanskt vin tillverkas i regioner i den södra delen av landet. Det finns även odlingar längs gränsen mot östra Argentina samt allra längst i norr vid gränsen till Brasilien.

Canelones

Härifrån kommer majoriteten, ungefär 60 procent, av Uruguays vin. Nästan hälften av odlingsarealen upptas av tannat. Regionen ligger på samma längdgrad som Stellenbosch och Barossa Valley men på grund av Atlantens inverkan är klimatet mycket svalare. Landskapet är lätt kuperat och temperaturen hålls nere tack vare närheten till flera floder.

Montevideo

I närheten av landets huvudstad med samma namn ligger det lilla området Montevideo. Tannat står här för hälften av planteringarna och resten av internationella druvsorter med franskt ursprung. 

San José

Väster om Montevideo och i det Bordeaux-liknande klimatet nära Rio de la Platas mynning ligger San José. Även här dominerar tannat bland Vitis Vinifera-druvorna och har sällskap av sauvignon blanc, chardonnay och pinot blanc samt röda bordeaux-druvor. 

Druvor

Precis som Chile och Argentina gjort de obskyra bordeaux-druvorna carmenére respektive malbec till "sina" har Uruguay en egen signaturdruva med rötterna i Frankrike: Den tanninrika tannat från Madiran i Sydvästra Frankrike.

Tannat trivs i Uruguay

Denna tjockskaliga, rötresistenta druva klarar det svala, regniga klimatet i Uruguay bra och står idag för mer än en tredjedel av odlingsarealen. Uruguay kan därmed kallas världens tannat-centrum och har initerat Tannat Day som firas 14 april. Druvan trivs faktiskt bättre i Uruguay än i Madiran och vinerna blir mjukare och kräver inte lika lång lagring.

Uruguay kan därmed kallas världens tannat-centrum.

Andra Vitis vinifera-druvor har följt efter, främst sauvignon blanc, viogniercabernet franc, cabernet sauvignon, pinot noir och merlot

Black Muscat är en blå medlem i muscatfamiljen och odlas mest som bordsdruva. Det druvan saknar i smak väger den upp med pigmenterade skal och används därför flitigt i Uruguay för att göra enkla roséviner.

I områden med varmt och fuktigt klimat ökar andelen hybriddruvor i odlingarna. Det är dock de klassiska druvsorterna och kvalitetsviner som ligger bakom Uruguays kraftigt ökande vinexport. 

Klimat & jordmån

Klimatet i Uruguays sydliga delar påverkas av närheten till Atlanten och är alltså maritimt. Sett till mängden sol och regn finns det många likheter med Bordeaux. Fukt orsakar problem i form av rötskadade druvklasar, något som undviks genom att binda upp rankorna så att de liknar en lyra. På så vis får frukten större solexponering.

Till skillnad från Chile och Argentinas höghöjdsodlingar och bergskedjor är Uruguays planteringar av betydligt mindre dramatisk natur. De flesta vingårdarna ligger på platt, eller möjligtvis lätt kuperad mark med djup, fertil lerjord som ger väldigt stora skördar om vinmakaren inte ser upp. Allt för stort skördeuttag påverkar vinets kvalitet negativt. 

Vinlagar

Uruguays vinlagar delas upp i två klasser: 

  • VCP (Vino de calidad preferente) är kvalitetsvin av Vitis Vinifera-druvor som säljs i glasflaskor.
  • VC (Vino Común) enkla viner, ofta roséer, på hybriddruvor eller black muscat. De säljs i pappförpackning eller stora damejeanner.

Historia

Jämfört med Chile och Argentina, där vin odlats sedan 1600-talet, är den uruguayanska vinhistorien kort. Först i mitten av 1800-talet kom industrin igång och det var baskiska invandrare med tannat-stockar som gick i täten. Mannen som framför alla andra spred tannat över Uruguay hette Don Pascual Harriague och länge var Harriague en synonym för druvsorten. 

Uruguay har även tagit mindre och försiktigare kliv ut på exportmarknaden jämfört med sina stora grannar. Etablerade firmor i länder som Frankrike och Spanien har etablerat samarbeten i landet och både röda och vita viner från Uruguay syns nu allt mer ute i världen.