Avsändare – Till startsidan
StartVinDruvans världDruvsorter

Muskat/muscat

Muskat/muscat

Kunskap & Inspiration

Muskat/muscat

Grön druva.

Odlas i: Petits odlas över hela världen, ottonell trivs bäst i svalare regioner som Alsace och Österrike. Alexandrie och muskat hamburg finns i varma områden runt medelhavet, Australien och Kalifornien.
Kända distrikt: Alsace, Piemonte, Samos, Setúbal.
Smak: Från lätta till fylliga, alltid kryddiga, parfymerade med inslag av sultanrussin och apelsinblom. Ofta låg fruktsyra.
Passar till: De torrare vinerna är goda till kryddstark eller sötsur mat. Söta muskatviner passar till nötter, godis eller frukt- och bärdesserter.
Smaktyp: Vanligast i kategorin Druvigt & Blommigt och Sött.

Med smak av färska druvor

Muskat är egentligen samlingsnamnet på en hel familj av olika druvsorter. Beroende på vilken sort som odlas kan man göra torra, söta mousserande eller starkviner. Gemensamt för alla är den milda fruktsyran och den typiska muskatsmaken som påminner om färska druvor. Doften är ofta kraftigt aromatisk och toner av aprikos, fläder, apelsinskal och russin är vanliga.

Muskat i världen

Muscat blanc à petits grains räknas som den muskatdruva som ger viner av högst kvalitet. Den odlas bland annat i Italien, Grekland och Frankrikes södra delar.

Muscat d´alexandrie är den vanligaste sorten internationellt och odlas för det mesta i hetare områden där druvan ger russinsmakande, söta viner.

Muscat ottonell ger lättare viner och odlas mest i Alsace och i Östeuropa.

Kända starkviner av muskat görs bland annat i Portugal (Setúbal), Australien och i södra Frankrike (Muscat de Beaumes-de-Venise).

Fler druvsorter