Central Valley

Klimatet i Central Valley i Chile präglas av närheten till Stilla havet och Anderna. Det är en stor region och klimatet skiljer sig mellan de olika distrikten, från Maipo Valley i norra delen till Maule Valley i södra. 

Direkt till årgångarna

2025  2024  2023  2022  2021  2020   2019   2018

 

Årgång: 2025

Betyg: 4

Överlag en bra årgång med hög koncentration av socker och aromer. Varmt väder under januari och februari gjorde att druvorna växte snabbt och det fanns risk för övermogna druvor, speciellt de gröna sorterna. Svala temperaturer i mars och april efter räddade dock upp situationen – druvorna växte långsammare och fruktsyran behölls. Totalt för Chile var skördevolymen ner mellan fem och 40 procent, beroende på region och väderförhållanden.


Årgång: 2024

Betyg: 3

Ett konstigt år för Chiles vinmakare. Norra delen var torr och varm, vilket gjorde att där skördade man tidigt. I söder kallt och blött, med senare skörd. Centrala delarna hade också problem med kylig vinter, lite sol och mycket nederbörd, tillika senare skörd med uppemot två till tre veckor. En del rapporter hänvisade till bordeauxlikt väder. Druvorna skördades med balanserad syra, fruktaromer och eleganta tanniner. Alkoholhalten i vinerna lär bli lägre än normalt.


Årgång: 2023
Betyg: 3

Chile drabbades av bränder, och det gäller särskilt områden och vinregioner som ligger nära kusten. Bío-Bío och Itata drabbades värst. Central Valley klarade sig från bränderna, men värmeböljorna under sommaren var intensiva. Lösningen blev att skörda tidigt, för att få druvor med frisk fruktsyra. Druvsorten carmènere klarade sig bäst, med hög koncentration av syra, aromer och tanniner. Cabernet sauvignon klarade sig väl, bland annat genom att stänga ner fotosyntesen i den höga värmen som ledde till att sockernivåerna och därmed alkoholhalten kan bli lite lägre än normalt.



Årgång: 2022
Betyg: 4

Chile fick väldigt lite nederbörd under 2021 och 2022. Låga vattenreserver gav inte bästa förutsättningar inför växtsäsongen. Dock klarade sig Central Valley relativt bra med sina distrikt som Maipo, Colchagua och Cachapoal. Sval vår följdes av en varm sommar och höst vilket gjorde att gröna druvsorter mognade snabbt. Regn under hösten utmanade de blå druvsorterna, men rapporter beskriver cabernet sauvignon och carménère som koncentrerade med färg, tanniner och fruktaromer.


Årgång: 2021

Betyg: 4

Chile fick över lag en bra skörd med hög fruktsyra, koncentration och lägre alkoholhalt på vinerna. Central Valley hade en del nederbörd och lägre temperaturer än tidigare år. Detta gjorde att växtsäsongen blev ett par veckor längre på vissa håll. Druvorna fick därmed en hög koncentration smakämnen. Sockernivåerna däremot lite lägre, vilket bådar för koncentrerade viner men med lite lägre alkoholhalt än annars. Det gäller främst viner gjorda på sauvignon blanc, merlot, cabernet sauvignon och cabernet franc.


Årgång: 2020
Betyg: 4

Chile hade en torr vinter och vår samt värmebölja under sommaren och hösten. Detta gjorde att skörden blev rekordtidig. De blå druvsorterna var små men koncentrerade med socker, fruktsyra och tanniner. Även de gröna druvorna klarade sig bra. Volymen var 15–30 procent lägre mot ett normalår, bland annat på grund av frostattacker.


Årgång: 2019
Betyg: 4

Chile drabbades återigen av höga temperaturer under växtsäsongen. Nederbörden var mycket lägre än normalt vilket gjorde att många vinrankor riskerade uttorkning och stress. Skördevolymerna blev låga. Kvaliteten på druvorna var dock hög – små druvor med hög koncentration av smakämnen, frukt- och garvsyror.


Årgång: 2018
Betyg: 5

Vintern 2017 var kall och blöt medan våren var varm utan större nederbörd eller frost. December och januari var milda och druvorna utvecklades långsamt under mars, vilket är en fördel för att behålla sockernivån utan att förlora syran. Skörden ökade med 20 procent. Man förväntar sig viner av bra till hög kvalitet med balans och mer finess än kraft.


 

Dela via