Central Otago
Frost och kyla är en stor riskfaktor i Central Otago. Det gör att vingårdarna har planterats utmed bergskullar för att maximera sol och värme. Skillnaden mellan temperaturerna för dag och natt är stor.
Direkt till årgångarna
2025 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018
Årgång: 2025
Betyg: 4
Det största orosmolnet var vårfrosten, som kapade en del av den totala skördevolymen i slutändan. Men många av producenterna var nöjda med kvaliteten. Små druvor och koncentrerade fruktaromer med hög fruktsyra. Detta tack vare kalla nätter och varma dagar under sommaren och hösten. Skördearbetet skedde utan stress tack vare jämnt och fint väder.
Årgång: 2024
Betyg: 4
Utmaningarna i Central Otago var flera, men noterbart är att den varma och torra sommaren snabbt byttes till kyligare höst. Frostangrepp inför skörden skapade då problem och vinodlarna fick vara på tå. Däremot skapade det svalare vädret en extra lång växtsäsong och gjorde att druvorna fick hög koncentration med fin fruktsyra. Volymerna blev också i slutändan bättre än året före, vilket tillhör undantagen då de flesta regioner tappade i volym.
Årgång: 2023
Betyg: 4
Tvärtom mot Nordön så var växtsäsongen i distriktet väldigt torr, med endast lite nederbörd. Det skapade en viss stress för druvorna i den höga sommarvärmen, men ett befriande regn föll under ett par dagar i februari. Det kylde ner temperaturerna och gjorde det att druvorna fick extra tid att utvecklas. Producenterna är överlag nöjda till jättenöjda med resultatet som innebar druvor med koncentrerade aromer, hög fruktsyra och välbalanserade tanniner för de blå sorterna. Ändrad från femma.
Årgång: 2022
Betyg: 5
Våren var mild och följdes av en varm sommar så knoppning och blomning genomfördes utan större problem. Det regn som föll under sensommaren torkade snabbt upp och Central Otago hade långa perioder av bra väder. Druvorna skördades hela och friska, med mycket smakämnen och balanserad fruktsyra. Skördevolymen var också bättre – för hela Nya Zeeland slogs det nytt rekord med 532 000 ton skördade druvor.
Årgång: 2021
Betyg: 4
I motsats till alla andra vinregioner på Nya Zeeland ökade skördevolymen i Central Otago jämfört med året innan. En sval sommar resulterade i små druvor och med hög koncentration av smakämnen och fruktsyra.
Årgång: 2020
Betyg: 4
Årgången var relativ sval, så blomningen kom i gång sent och skörden var ungefär ett par veckor senare än normalt trots behövlig värme under sommaren. Kvaliteten på både blå och gröna druvor var dock hög. Druvklasarna kunde hänga kvar lite längre på rankorna och druvorna fick en jämn mognad.
Årgång: 2019
Betyg: 4
Distriktet ökade i och för sig skördevolymen med tre procent jämfört med året innan. Däremot drabbades flera vingårdar av vårfrost som sedan följdes av en varm sommar. Hösten var också varm men innan skörd föll regn som gjorde att druvorna växte snabbt. Vissa producenter är mycket nöjda, speciellt när det gäller de gröna druvorna, som klarade sig bättre än exempelvis pinot noir. Dessa druvor skördades relativt stora och ger kanske inte lika koncentrerade viner som exempelvis 2017, men dock bättre än 2018, som anses ha gett relativt lätta röda viner.
Årgång: 2018
Betyg: 3
Rekordtidig skörd, vissa vingårdar skördade upp till en månad tidigare än normalt. Våren och början av sommaren var rekordvarm, på vissa håll uppemot 37 grader. Sensommaren och hösten kom med regn och svalare väder som vissa producenter var glada över. Producenterna är överraskade av druvkvaliteten trots de svåra väderförhållandena, även om fruktsyran generellt inte är lika hög som vanligt och koncentrationen inte blev maximal.
Dela via
