Avsändare – Till startsidan
StartVinDruvans världDruvsorter

Syrah/shiraz

Syrah/shiraz

Kunskap & Inspiration

Syrah/shiraz

Blå druva.

Odlas i: Stora delar av vinvärlden, bland annat i Frankrike, Australien, Sydafrika, USA, Nya Zeeland och Sydamerika.
Kända distrikt: Rhône och Barossa Valley.
Smak: Ger fruktiga till kryddiga viner med smak av björnbär, plommon, örter, vitpeppar, lakrits, kakao, viol, eneträ, charkuterier och lagerblad.
Passar till: Grillat och vilt.
Smaktyp: Viner av syrah brukar hamna i smaktyperna Fruktigt & Smakrikt eller Kryddigt & Mustigt.

Samma druva, olika namn

Syrah trivs bäst i varma klimat. Druvan hör ursprungligen hemma i norra Rhônedalen i Frankrike men har länge odlats under namnet shiraz i Australien.

I norra Rhône görs lagringståliga viner i Côte-Rôtie, Hermitage, Cornas, St-Joseph och Crozes-Hermitage.

I södra Rhône blandas den ofta med andra druvsorter som grenache, carignan, mourvèdre och cinsault. Syrah blir också allt viktigare i viner från Provence och Languedoc-Roussillon.

Enkel att odla

Till Australien kom shiraz under 1800-talets första hälft. Den blev snabbt populär och betraktades länge som en enkel, pålitlig druva som bäst passade att blandas med andra druvor. I dag finns många långlivade shirazviner som kan mäta sig med de främsta franska. Några av de bästa odlingsområdena för australiensisk shiraz är Barossa Valley, McLaren Vale och Clare Valley.

USA, Argentina, Chile och Sydafrika är andra länder där denna druva har hittat sin egen stil.

Fylliga och sträva viner

Syrahviner brukar vara mörkt röda/blålila. Aromen påminner om mörk frukt som till exempel björnbär och plommon, ofta tillsammans med svartpeppar, viol och ibland rökiga inslag. Vinerna är fylliga, ganska sträva och alkoholrika.

Fler druvsorter