Avsändare – Till startsidan

Listor

Beställningar

Bokningar

Bevakningar

Privatimporter

Kontouppgifter

Logga ut

StartVinDruvans världDruvsorter

Semillon

Semillon

Kunskap & Inspiration

Semillon

Odlas i: Frankrike, Australien, Chile, Sydafrika.
Kända distrikt: Bordeaux, Hunter Valley.
Smak: Från torr till söt, ofta låg alkoholhalt med inslag av äpple och mineral.
Passar till: De söta vinerna passar till allt från jordgubbar till gåslever och grönmögelost. De utan sötma eller med liten sötma går till de flesta fiskrätter. Hunter Valley-vinerna kräver smakrika rätter, som grillad makrill och lax.
Smaktyp: Oftast i kategorin Sött. Torrare viner brukar vara av smaktypen Friskt & Fruktigt eller Fylligt & Smakrikt.

Älskad av ädelröta

Druvan semillon odlas på många håll i världen och ger ofta ganska neutrala vita viner. Men i Bordeaux och i Hunter Valley i Australien har den stjärnstatus – för två helt olika sorters vin.

I Bordeaux används semillon tillsammans med sauvignon blanc för både torra och söta viner. De främsta söta vinerna kommer från Sauternes och Barsac. Här är höstklimatet med dimmiga morgnar och soliga dagar lämpligt för botrytis cinerea eller ädelröta. Denna svamp gör små hål i druvskalet, vattnet avdunstar, druvorna skrumpnar och blir mycket söta och smakrika.

Blommor och mandelmassa

Söta viner av semillon är gyllengula och du hittar ofta toner av honung, blommor, tropisk frukt och mandelmassa. Vinerna är fylliga och sötman balanseras av en hög fruktsyra.

De mest kända torra semillonvinerna kommer från Hunter Valley i delstaten New South Wales, Australien. De passar för lång lagring och har bivax- och gummiartade aromer med toner av honung och citrus.

I Sydafrika tillverkas fylliga viner av druvan, antingen på egen hand eller i druvblandningar.

Fler druvsorter