Vi bygger en ny onlinebutik. Vill du testa den redan nu? Gå till beta.systembolaget.se

Naturvin, vindruvor

Lär dig mer om naturvin

Det finns ingen övergripande certifiering eller organisation som avgör vad ett naturvin är. Vi försöker bringa lite klarhet i den information som finns.

Naturliga viner, eller Vin Nature, är ett relativt nytt inslag i vinvärlden. Målet för  vinproducenter som arbetar med den här inriktningen är generellt att ha så liten påverkan på tillverkningsprocessen som möjligt.

Inga bekämpningsmedel

Det innebär ofta druvor som skördas för hand och inga kemiska bekämpningsmedel i vingården. Dock finns det ingen märkning eller kontroll av dessa viner jämfört med biodynamiskt eller ekologiskt tillverkade viner. Till exempel anser flertalet naturvinsproducenter att man bara får använda naturliga (vilda) jästsvamparna som finns i vingården och i vinkällaren när druvmusten jäser till vin.

Majoriteten av producenterna är också ense om att det är tillåtet att använda sig av svavel (sulfit). Dels i form av det svavel som kommer naturligt via jäsningsprocessen, dels det svavel som tillsätts för att göra vinet mer hållbart och inte oxidera. Men här är det minimal användning som gäller – och många producenter väljer att inte tillföra svavel alls.

Minimera vinmakandet

Naturvinsproducenterna strävar för att minimera användning av tillsatser och andra tillverkningsmetoder som påverkar slutprodukten. Många låter därför bli att filtrera vinet eller att tillsätta socker, vilket faktiskt är tillåtet i vissa länder och regioner. Ekchips eller ekstavar, för att tillföra smak, är heller inte att tänka på.

  • Att tillsätta till exempel socker (chaptalisering), vinsyra eller industriellt framtagen jäst är inte acceptabelt av flertalet producenter.
  • Mikrooxidation, (syresättning av vinet för att mjuka upp det), anses inte acceptabelt av flertalet producenter. Heller inte att avlägsna vatten och /eller alkohol för att öka på koncentrationen. (Så kallad omvänd osmos.)
  • Att tillsätta svavel anser flertalet procucenter vara tillåtet, men oftast bara vid buteljeringen och då helst så lite som möjligt.

Fri tolkning av naturvin?

Avsaknad av en enhetlig definition gör det svårt att nå ut till konsumenterna och lämnar också fältet fritt för tolkning av vad naturvin är. Om nu svavel/sulfit är tillåtet hamnar naturvinerna i närheten av många biodynamiska producenter, eller andra småskaliga tillverkare som också strävar efter att arbeta med så lite påverkan som möjligt. Många av dessa producenter använder heller inte filtrering, syresättning och så vidare.

Det finns flera organisationer som anordnar naturvinsmässor (bilden från New York hösten 2017). 

Naturvin på Systembolaget

Systembolaget lanserar viner som skulle anses vara naturviner, (även om producenten inte angett det), främst i sortimentet Små partier, men finns även i ordinarie sortimentet. Genom att fritextsöka på naturvin på systembolaget.se kan du hitta viner som av producenten betecknats som naturvin.

Märkning av naturviner

Det finns ingen oberoende kontroll, (tredjepart som vid exempelvis ekologiska viner, och som vi använder oss av, till exempel Krav eller Demeter), av naturviner. Det är upp till varje producent att använda beteckningen. Systembolaget ekomärker därför bara ut i butikerna de eventuella naturviner som även har en ekologisk eller biodynamisk certifiering. 

Förvaring och lagring

Många naturviner har väldigt låga halter av sulfiter, vilket i vissa fall kan medföra att vinerna inte tål någon längre lagring.