Avsändare – Till startsidan
StartVinDruvans världDruvsorter

Cabernet sauvignon

Cabernet sauvignon

Kunskap & Inspiration

Cabernet sauvignon

Blå druva.

Odlas i: Hela vinvärlden.
Kända distrikt: Bordeaux, Napa valley.
Smak: Ger ofta sträva viner med hög fruktsyra och inslag av svarta vinbär, plommon, ceder, gräs, grön paprika och örter.
Passar till: Stekt och grillat kött eller vilt vid strama viner.
Smaktyp: Cabernet sauvignon hittas oftast i kategorierna Fruktigt & Smakrikt samt Stramt & Nyanserat.

Druvkungen

I dag odlas cabernet sauvignon i de flesta vinländer, eftersom den är tålig mot sjukdomar och lätt anpassar sig till olika klimat och jordar.

Den är utan tvekan en av världens mest kända blåa druvor med sina typiska aromer av svarta vinbär, nyvässad blyertspenna, cederträ och gräs. Viner av cabernet sauvignon lagras dessutom ofta på ekfat som ger inslag av vanilj, kaffe och mörk choklad. Det kan vara svårt att tro att denna strama, franska druva är en korsning av den "snällare" cabernet franc och den gröna sauvignon blanc, men så är faktiskt fallet.

Förtjust i värme

I Bordeaux blandas den alltid med andra druvsorter som merlot, cabernet franc och ibland petit verdot och malbec. Eftersom cabernet sauvignon behöver mycket värme för att mogna odlas den i första hand i västra Bordeaux där den grusiga jordmånen håller kvar solvärmen. De mest berömda cabernetvinerna hittar du i kommunerna Pauillac, St-Julien, Margaux och Pessac-Léognan.

Italiens främsta cabernetviner kommer från Toscana. Lättare cabernetviner tillverkas bland annat i Venetien och Friuli-Venezia Giulia.

Utanför Europa kommer kända cabernetviner från Napa och Sonoma i Kalifornien, Margaret River i Western Australia, Coonawarra i South Australia, Maipo i Chile och Mendoza i Argentina.

Fler druvsorter