Chardonnay 

Grön druva

Odlas i: De flesta vinländer. Den är lättodlad, lönsam och ger stora skördar.

Kända distrikt: Bourgogne, Champagne, Kalifornien, Stellenbosch.

Smak: Från lätta och friska med ton av gröna äpplen, citrus och örter till fylliga, fatlagrade viner med inslag av smör och tropisk frukt som mango, ananas och nektarin.

Passar till: Grillade fisk- och kötträtter och ost (från smaktypen fylligt & smakrikt), fisk och skaldjur (friskt & fruktigt).

Världskändis

Chardonnaydruvan är mycket populär. Den är enkel att odla, anpassar sig lätt till olika klimat, är utmärkt att blanda med andra druvor och passar förträffligt för ekfatslagring. Chardonnay har därför blivit en av de vanligaste druvorna för att tillverka torra, vita viner.

I hemlandet Frankrike kommer de mest erkända chardonnayvinerna från Bourgogne. I Chablis svala klimat blir vinerna mycket friska och toner av omogna äpplen, citrus och mineral, ofta utan ekfatslagring.

Fatjäsning och fatlagring är däremot mer regel än undantag för vinerna från andra delar av Bourgogne, som Côte de Beaune. I Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet och Meursault görs friska, fylliga och fruktiga viner med typiska rostade fataromer.

I Champagne, tillsammans med pinot noir och pinot meunier, förekommer druvan i nästan alla viner.

I varmare klimat blir vinerna mer tropiska och fylliga i sin karaktär. Men i  länder som exempelvis USA, Chile, Nya Zeeland och Australien kommer de främsta chardonnayvinerna från svalare distrikt.

Chardonnayviner som inte lagrats på ekfat finns i regel under rubriken friskt & fruktigt, medan fatlagrade viner hamnar i fylligt & smakrikt.