Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Chenin blanc 

Grön druva

Odlas i: Frankrike, Sydafrika och USA.

Kända distrikt: Loire, Stellenbosch.

Smak: Från torra till söta, alltid med hög fruktsyra och ofta med inslag av grapefrukt, gula päron, tropisk frukt, honung och vått ylle.

Passar till: Fisk och skaldjur, fatlagrade till ljust kött. Söta till fruktdesserter och smakrika ostar.

Från torr till söt

Chenin blanc kommer från Frankrike och odlas främst i centrala Loiredalen. Druvan har hög fruktsyra och ger viner med frisk smak, oavsett om de är torra eller söta. Den höga syran passar också för att tillverka mousserande viner.

Som unga kan vinerna från Loire tyckas vara knutna (inte så mycket doft eller smak), men efterhand utvecklas aromer som honung, blommor, aprikos och vått ylle. Tack vare syran passar både torra och söta loireviner att lagras länge.

Eftersom chenin blanc ger stora skördar och är tålig mot sjukdomar har den blivit mycket populär i andra vinproducerande länder som Sydafrika (där heter den även steen), USA, Argentina och Australien. 

Chenin blancviner finns av alla smaktyper och varierar från helt torra till mycket söta. När vinet har jäst eller lagrats på ekfat hamnar det ofta i smaktypen fylligt & smakrikt. Viner som jäser och lagras på ståltank hittar du i smaktypen friskt & fruktigt.