Corvina

Blå druva

Odlas i: Italien.

Kända distrikt: Valpolicella, Bardolino.

Smak: Kännetecknas av körsbär, hallon och mandel, kan vara från mjuka och bäriga till kryddiga och mustiga. 

Passar till: Stekt eller grillad fisk, tamfågel, vegetariska pastarätter, fylligare viner passar till smakrikare rätter av lamm eller nötkött.

Från lätt till amarone

Corvina, eller corvina veronese som är druvans fullständiga namn, odlas nästan bara i Venetien i nordöstra Italien. Druvan är den viktigaste för röda viner från Bardolino och Valpolicella.

Corvina blandas i regel med de mer neutrala sorterna molinara och rondinella. Kvalitetsmedvetna producenter ser dock till att andelen corvina är störst. Corvina har hög fruktsyra och typiska aromer som ofta förknippas med mogna körsbär och mandel.

Amaronevinerna från Valpolicella görs huvudsakligen av corvinadruvor, liksom de lite sötare reciotovinerna. Båda vintyperna görs av druvor som skördas tidigt och får torka och skrumpna ihop under vintern. När vattnet i druvorna dunstar koncentreras socker, fruktsyror och smakämnen. Vinerna blir därför fylliga, smakrika och alkoholstarka.

Amaronevinerna hamnar i smaktypen kryddigt & mustigt medan de lättare valpolicella- och bardolinovinerna tillhör oftast mjukt & bärigt.