Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Pinot noir 

Blå druva

Odlas i: Frankrike, USA, Chile, Östeuropa, Tyskland, Nya Zeeland, Australien och Sydafrika.

Kända distrikt: Bourgogne (Frankrike), Oregon och Sonoma (USA), Central Otago (Nya Zeeland).

Smak: Lättare kryddiga viner med inslag av jordgubbar, hallon, lingon, gräs, kryddor, örter, sandelträ och choklad.

Passar till: Mjukare viner till lättare kötträtter eller stekt fisk. Lite fylligare till anka. Med ålder passar vissa viner till vilt och andra kraftiga kötträtter.

Jordgubbar och tryffel

Pinot noir är en känslig och svårodlad druva. I vinerna hittar man ofta dofter som jordgubbar och hallon, många gånger tillsammans med ett kryddigt inslag (exempelvis muskot). Med mognad kommer toner av tryffel och multna löv. Pinot noir blir sällan sträva och fylliga och du hittar vinerna framförallt under smaktyperna kryddigt & mustigt och mjukt & bärigt.

Europa

Bourgogne i nordöstra Frankrike är druvsortens högborg i Europa. Här spänner vinerna från lätta, friska och bäriga med aromer som röda vinbär och färska örter, till medelfylliga, komplexa och kryddiga viner med toner av mörka körsbär, fat och exotiska kryddor.

De främsta pinot noir-vinerna kommer från Côte d'Or, i de centrala delarna av Bourgogne. Här är klimat, väder och jordmån idealiska. I Côte d'Or's norra del, Côte de Nuits, är i stort sett alla vingårdar planterade med pinot noir. De bästa vinerna kommer från enskilda vingårdar i kommuner som Gevrey-Chambertin, Morey St-Denis och Vosne-Romanée.

I Côte de Beaune, där pinot noir konkurrerar med chardonnay, är några av de viktigaste kommunerna Aloxe-Corton, Pommard och Volnay.

En bättre röd bourgogne mår bra av att lagras i flaska och med mognaden vinner vinet både smakrikedom och komplexitet.

Pinot noir odlas även på andra, svala ställen i Europa som Tyskland där den går under namnet spätburgunder, Österrike där den kallas blauer burgunder och norra Italien där den fått namnet pinot nero.

USA

I nordvästra USA, i Kalifornien och Oregon, finns förutsättningar för pinot noir. Här får vinerna många gånger mer generös frukt i Frankrike, lite högre alkoholhalt och man låter gärna vinerna lagras på rostade ekfat. Amerikansk pinot noir drar ofta mer mot mörk frukt som plommon och mörka körsbär och den kryddiga tonen påminner ibland om kryddnejlika och cola.

Nya Zeeland, Australien och Chile

Pinot noir trivs bra även på Nya Zeeland och både den norra och den södra ön producerar rena, druvtypiska viner och med en kryddighet som drar mot pomerans eller ingefära.

I södra Australien, och framförallt i distriktet Victoria och på ön Tasmanien har man också med stor framgång producerat pinot noir. Australien är även ett av de länder som varit snabba på att ställa om sin produktion för att tillgodose en växande efterfrågan av denna druvsort.

Vinmakare i Chile har också varit tidiga med att haka på pinot noir-trenden och de chilenska vinerna är ofta generöst fruktiga med en tydlig ton av mogna jordgubbar.