Viognier

Grön druva

Odlas i: Frankrike, Italien, Grekland, USA, Sydamerika, Australien.

Kända distrikt: Rhône, Kalifornien, Languedoc-Roussillon.

Smak: Ger ofta fylliga, oljiga viner med inslag av persika, jasmin och tropisk frukt. Ofta låg fruktsyra.

Passar till: Smakrika rätter: limegravad stekt lax med klyftpotatis vänd i parmesan eller milt kryddad wokrätt med kycklingfilé.

Jasmin och vit persika

För inte så länge sen fanns druvan nästan bara i norra Rhônedalen i Frankrike, där den förde en borttynande tillvaro i vindistrikt som Condrieu och Côte-Rôtie. Men nu odlas druvan världen över, bland annat i franska Languedoc-Roussillon, i Italien, Grekland, USA och Australien.

Viognier ger oftast torra, vita viner. Vinerna är gula och har en aromatisk, blommig doft med toner av vit persika, jasmin, aprikos, ananas och mogna päron. Vinerna är ofta relativt fylliga  med mild fruktsyra.

Viognier används också i druvblandningar för att ge neutralare viner mer smak. Många producenter fatlagrar viognierviner också, men oavsett vilket brukar vinerna hamnar i smaktypen druvigt & blommigt. I Côte-Rôtie i Frankrike är det tillåtet att blanda i druvan i det röda syrah-vinet med upp till tjugo procent, det gör motsägelsefullt nog vinet djupare i färgen och skänker en lätt violblommig arom.