Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Korkskruv när man öppnar vin

Hur länge håller en öppnad vinflaska?

Kan en öppnad vinflaska sparas några dagar? Är det farligt att dricka gammalt vin? Räcker det att sätta på korken igen? Frågorna är många och inte alltid lätta att besvara. Bästa rådet är faktiskt att dofta eller smaka på innehållet.

Vin har inte något bäst-före-datum. Alkoholen, i kombination med den sura miljö som vin faktiskt är, gör att bakterier har extremt svårt att växa till. Det finns alltså ingen gräns för när ett öppnat vin blir farligt att konsumera men rent smakmässigt kan det hända saker.

Hur förändras smaken när vinet öppnats?

Fruktsyran kommer till att börja med att minska, så att vinet upplevs som mindre friskt. Fruktigheten dämpas även den – de primära, fruktiga aromerna ersätts av tertiära, alltså mer utvecklade och mogna dofter.

Man kan jämföra aromskillnaden med att skära en bit av ett grönt äpple. Nydelat är doften frisk men efter ett tag inleds oxideringen och äppelbiten mörknar och blir brunfärgad. Doften ändras också och blir ”mustigare". 

 

 

Lita på din smak

Att ge ett precist råd för hur länge ett vin smakar bra är mycket svårt att ge. Det beror på typ och kvalitet av vin, om det är fatlagrat eller inte, hur det förvaras och hur mycket spelrum syret har i flaskan.

Den personliga smaken spelar alltid in så det bästa tipset är egentligen att dofta eller smaka. Alla är känsliga för olika saker. Om du tycker om lägre syra i viner så kan du till och med tycka att vinet har förbättrats efter några dagar. Så länge du själv uppskattar aromerna är vinet inte för gammalt. 

Så länge du själv uppskattar aromerna är vinet inte för gammalt.

Syret är boven – och hjälten

För vinmakaren är det viktigt att så långt som möjligt skydda vinet från att komma i kontakt med syre under produktionen. Syret reagerar med vinet och får det att oxidera, vilket i de flesta fall inte är önskvärt. I allra värsta fall kan hela produktionen förvandlas till vinäger.

Modern teknik med slutna system och användandet av sulfiter har däremot gjort det möjligt att skydda både druvor och must.

Om vinet ligger på ekfat före buteljering kommer en viss oxidering under kontrollerade former att ske. I sådant fall är det ett medvetet val för att vinet ska få utvecklade aromer.

Hur sparar man överblivet vin? 

Vill man spara vin till ett lite senare tillfälle finns det några knep att ta till.

  • Förslut flaskan med kork eller stopper så att syret inte har fritt tillträde. En öppnad vinflaska kan dessutom ta smak av annat, speciellt i ett kylskåp.
  • Vingas konserverar vin i öppnad flaska genom att den är tyngre än luft och lägger sig som ett skyddande lock. Gasen kan däremot inte användas för kolsyrade drycker.
  • Speciella pumpar kan användas för att skapa ett vakuum som skyddar vinet i flaskan.
  • Häll över överblivet vin i en så liten flaska som möjligt för att skydda vinet mot syre. Innehållet i en halv helflaska som hälls i en tom halvflaska med skruvkork håller utan problem en vecka i kylskåp.
  • Förvara flaskan i kylen. Värme och ljus skyndar på vinets utveckling.

Tumregler för öppnade vinflaskor

Rött vin, vitt vin och rosévin: De flesta öppnade flaskviner behåller smaken i tre till fyra dagar. Bra förslutna och i kylskåp klarar de sig ungefär en vecka. Fatlagrade viner har utsatts för syre under lagringen och håller därför bättre. Ett fylligt och strävt rödvin brukar vara mer långlivat än ett lätt och aromatiskt vitt vin.

Mousserande vin: Smakmässigt håller mousserande vin också ungefär 3–4 dagar men bubblorna försvinner snabbare än så.

Sherry: Fino och manzanilla har kort hållbarhet och kan jämföras med vitt vin. Robustare sorter som oloroso och palo cortado behåller smaken i 4–6 veckor. Den söta och trögflytande sherryn PX har ännu längre hållbarhet.

Madeira: Då medveten oxidation är en del av framställningsprocessen är madeira väldigt hållbart. Exklusiva exemplar klarar sig 18 månader i öppnad flaska.

Portvin: Portvin av tawny-typ är också framställt oxidativt och håller utan problem i 4–6 veckor. Fruktigare sorter som ruby, LBV och vintage förlorar däremot karaktär efter 1–2 veckor.

Ofärgad sprit: Vodka, brännvin, ljus rom och gin, vars främsta användningsområde är att blandas i drinkar, har i princip obegränsad hållbarhet.

Fatlagrad sprit: Avecsprit med komplexare aromer är lite känsligare och förlorar arommässigt efter ett par år. Färgen kan dessutom blekna om flaskan inte förvaras mörkt.

Ett tips för alla spritsorter kan vara att hälla över på mindre flaska när endast 1/3 av spriten är kvar – för att bevara smaker och alkoholnivån.

Grädd- och ägglikör: Innehåller mjölk eller grädde och bör förvaras svalt och ska konsumeras inom ett halvår. Denna spritsort har bäst-före-märkning på etiketten.

Vin kan bli användbar vinäger

Alkoholhaltiga vätskor med alkoholhalt lägre än 15 volymprocent kan förvandlas till vinäger. Det som händer är att etanolen reagerar med syre och omvandlas, först till aldehyd och sedan till ättiksyra.

Det krävs inte så mycket kunskap eller utrustning för att starta egen vinägerproduktion i liten skala. Allt man egentligen behöver är en återförslutningsbar kanna att hälla överblivna vinslattar i. Sedan är det bara att vänta. 

  • Dryckeskunskap