Lagra vin

En del viner vinner på att lagras efter inköp. Det gör att smakerna hinner utvecklas och vinet kan nå sin fulla potential. Bäst är att lagra vin i en vinkällare eller ett vinlagringsskåp, men även en mörk garderob kan göra jobbet.

Kan och bör alla viner lagras?

Nej, de allra flesta viner säljs drickfärdiga. Det innebär att vinproducenten redan, om alls, har lagrat vinet så länge som behövs för att det ska smaka bra vid försäljning. Sparas ett sådant vin för länge kan det upplevas platt och förlora smak. Däremot går det bra att förvara sina vinflaskor på en mörk och sval plats ett tag efter inköp utan att de försämras. De flesta viner klarar ett par år i en mörk garderob utan att ta skada.

Andra viner behöver tid på sig för att utveckla sina aromer och smaker. Det kan krävas några decennier i en sval källare för att de ska komma till sin rätt. Exakt när vinet upplevs som drickfärdigt är däremot en smaksak. Många vill gärna behålla lite ungdomlig fräschör och uppskattar inte ett väldigt moget vin. 

Hur lagrar man vin bäst?

Den bästa platsen att långlagra vin på är en sval, mörk källare där luftfuktigheten är perfekt. Men även utan källare går det att lagra, bara man tänker på några saker.

Vin vill ligga mörkt och stilla

Vin som ska lagras trivs bäst av att ligga mörkt. Solljus förändrar nämligen färgen på vinet och ger det dessutom en tråkig smak. Det är därför de flesta viner tappas på flaskor av mörkt glas. Buller och vibrationer stör vinet så att mognadsfällningarna aldrig får en chans att lägga sig till ro. Doft och smak påverkas inte men helhetsintrycket blir sämre av ett grumligt vin.

Skillnad på vinlagringsskåp och vinkyl

Allra bäst lämpar sig en vinkällare eller ett vinlagringsskåp för lagring av vin, till skillnad mot en vinkyl vars främsta uppgift är att hålla rätt serveringstemperatur och därför passar bäst för viner som snart ska konsumeras. Vinlagringsskåpen är utformade speciellt för just vinlagring och håller en jämn temperatur och luftfuktighet utan vibrationer och ljus. Att däremot lägga vinflaskor ovanpå eller i ett kylskåp rekommenderas inte eftersom det öppnas ofta och dessutom vibrerar – då är en mörk garderob en bättre plats för vin som ska sparas.

Vad är rätt temperatur för lagring av vin?

Den idealiska lagringstemperaturen ligger kring 11°C. Då utvecklas vinet i lagom takt. Även temperaturer mellan 8°C och 15°C är godtagbara. Viktigast är att vinet inte utsätts för stora temperaturvariationer.

Lagra torrt eller fuktigt?

Fuktigheten är omtvistad. Det finns de som hävdar att korken torkar ut om luften är för torr, andra anser att ett vin som ligger ner fuktar korken tillräckligt för att den inte ska gå sönder när man öppnar flaskan. Vin med skruvkork ska däremot stå upp vid långlagring för att inte påverkas smakmässigt av korken. Luftfuktigheten i den optimala vinkällaren ligger på 75 procent.

Vilka viner ska man då lagra?

Hur länge ett vin ska lagras är en fråga om personlig smak. Märk väl att enskilda vingårdar, årgångar och producenter kan prestera toppviner, medan andra gör viner av lägre kvalitet. Ett vin som är slarvigt gjort blir aldrig bättre av lagring och det går inte att lagra ett billigt vin så att det blir "dyrt". 

Några exempel på vintyper som generellt vinner på att lagras: 

Champagne

Lagringstid

Ett par år för standard, längre för prestige/årgång.

Inte bara årgångschampagne mår bra av att lagras. Vanlig standardchampagne utvecklas också positivt av ett par års vila.

Bordeaux, röd och vit

Lagringstid

Rött: 10–20 år

Vitt: 5–10 år

Riktigt stora röda bordeauxviner behöver minst 10–20 år för att göra sig själva rättvisa, medan de bästa vita mognar på halva tiden.

Bordeaux, söta vita

De är ofta goda att dricka unga men utvecklas hela tiden och kan hålla minst lika länge som röd bordeaux.

Bourgogne, röd och vit

Lagringstid

Rött: 5–15 år

Vitt: 5–10 år

Både röda och vita bourgogneviner kan lagras länge och vissa av de allra främsta exemplaren är njutbara upp till 50 år. Bättre röd bourgogne kan behöva 5–15 års lagring för att bli mer komplexa. Bättre vit bourgogne kan behöva 5–10 år. 

Rhône

Lagringstid

Rött: 10–15 år

Beroende på årgång och producent kan norra Rhônedalens kraftiga röda viner lagras i 15–20 år. I södra Rhône är det främst de röda vinerna från Châteauneuf-du-Pape som brukar gå att lagra länge.

Barolo

Lagringstid

15–20 år

Dessa viner är gjorda av nebbiolodruvan. Vinerna är ofta väldigt sträva som unga och har hög fruktsyra. Förr i tiden krävdes det uppemot 15-20 års lagring för att de skulle vara njutbara. Nu tillverkas många viner i "fruktigare" stil, men de bästa vinerna klarar ändå minst 15 års lagring.

Portvin

Lagringstid

20 år eller längre

Vintage port inte bara kan, utan bör lagras länge. 15–25 år brukar behövas för att vinerna ska anses nå sin topp.

Övriga världen

Det finns toppviner i de allra flesta länder som tål lång lagring, och ännu fler som vinner på några år i källaren. Men det kräver kunskap om varje specifik producent.

Kundtjänst hjälper gärna till

Vill du få konkreta råd om olika viners hållbarhet och lagringspotential är du välkommen att kontakta vår kundtjänst på telefon 0771-83 83 00, eller via e-post kundtjanst@systembolaget.se

Tips:

Vid lagring är det är ofta enklare att köpa flera viner av samma märke för att kunna följa utvecklingen än att att köpa olika sorter från många producenter. 

 I sortimentet