Lagra vin – så funkar det 

Några frågor du bör ställa när du planerar din vinkällare är: hur länge du vill vänta? Är du ute efter att lagra vin eller vill du bara spara några olika flaskor för att ha hemma?

De flesta viner klarar ett par år i en mörk garderob. Andra behöver några decennier i en sval källare för att komma till sin rätt. Att lägga ett par flaskor ovanpå kylskåpet är däremot ingen bra idé, om du tänkt spara dem – där är både för varmt och för ljust. Att lagra vin i kylskåpet är heller inte en bra idé eftersom det öppnas ofta och dessutom vibrerar. Bäst är att lagra i en källare eller i vinlagringsskåp.

Det är lätt att falla för frestelsen att köpa få flaskor av många producenter. Men om du köper flera viner av samma märke kan du lättare följa utvecklingen. Det är också en smaksak när vinet upplevs som drickfärdigt. Alla uppskattar inte heller ett moget vin; många vill ha lite ungdomlig fräschör.

Rätt temperatur i vinkällaren?

Den idealiska lagringstemperaturen ligger kring 11°C. Då utvecklas vinet i lagom takt. Är det varmare går det fortare, är det svalare går det långsammare. Men temperaturer mellan 8°C och 15°C helt godtagbara. Viktigast är att det inte är för stora temperaturvariationer mellan dag och natt. Årstidens temperaturväxlingar klarar vinet däremot bättre.

Vin vill ligga mörkt och stilla

Vin som ska lagras trivs bäst av att ligga mörkt. Solljus förändrar nämligen färgen på vinet och ger det dessutom en tråkig smak. Därför tappas också de flesta viner på flaskor av mörkt glas.

Buller och vibrationer stör vinet så att mognadsfällningarna aldrig får en chans att lägga sig till ro. Doft och smak påverkas inte men helhetsintrycket blir sämre av ett grumligt vin.

Torrt eller fuktigt?

Fuktigheten är omtvistad. Det finns de som hävdar att korken torkar ut om luften är för torr, andra anser att ett vin som ligger ner fuktar korken i tillräcklig utsträckning. (Vin med skruvkork ska däremot stå upp.) Luftfuktigheten i den optimala vinkällaren ligger på 75 procent.

Vad ska man då lagra?

Hur länge ett vin ska lagras är en fråga om personlig smak. Tycker du inte om vinet som ungt tycker du kanske inte om det när det mognat heller. Eller så är det precis tvärtom.

Märk väl att enskilda vingårdar, årgångar och producenter kan prestera toppviner, medan andra gör viner av lägre kvalitet. Ett vin som är slarvigt gjort blir aldrig bättre av lagring och det går inte att lagra ett billigt vin så att det blir "dyrt".

Här är några exempel på vintyper som generellt vinner på att lagras en viss tid:

Champagne

Inte bara årgångschampagne mår bra av att lagras, även om det är det säkraste kortet. Vanlig standardchampagne utvecklas också positivt av ett par års vila.

Bordeaux, röd och vit

Riktigt stora röda bordeauxviner behöver minst 10–20 år för att göra sig själva rättvisa, medan de bästa vita mognar på halva tiden.

Bordeaux, söta vita

De är ofta goda att dricka unga men utvecklas hela tiden och kan hålla minst lika länge som röd bordeaux.

Bourgogne, röd och vit

Både röda och vita bourgogneviner kan lagras länge och vissa av de allra främsta exemplaren är njutbara upp till 50 år. Bättre röd bourgogne kan behöva 5–15 års lagring för att bli mer komplexa. Bättre vit bourgogne kan behöva 5–10 år. 

Rhône

Norra Rhônedalens kraftiga röda viner kan, beroende på årgång och producent, lagras 15–20 år. I södra Rhône är det främst de röda vinerna från Châteauneuf-du-Pape som brukar gå att lagra länge.

Barolo

Dessa viner är gjorda av nebbiolodruvan. Vinerna är ofta väldigt sträva som unga och har hög fruktsyra. Förr i tiden krävdes det uppemot 15-20 års lagring för att de skulle vara njutbara. Nu tillverkas många viner i "fruktigare" stil, men de bästa vinerna klarar ändå minst 15 års lagring.

Portvin

Vintage port inte bara kan, utan bör lagras länge. 15–25 år brukar behövas för att vinerna ska anses nå sin topp.

Övriga världen

Här är det om möjligt ännu svårare att vara generell. Det finns toppviner i de allra flesta länder som tål lång lagring, och ännu fler som vinner på några år i källaren. Men det kräver kunskap om varje producent.

Om du vill ha konkreta råd om olika viners hållbarhet och lagringspotential kan du kontakta Systembolagets kundtjänst på telefon 0771-83 83 00, eller via e-post, kundtjanst@systembolaget.se

Kort om lagring

Champagne, ett par år för standard, längre för prestige/årgång.

  • Bordeaux rött, 10–20 år.
  • Bordeaux vitt, 5–10 år.
  • Bourgogne rött, 5–15 år
  • Bourgogne vitt, 5–10 år.
  • Rhone rött, 10–15 år.
  • Barolo, 15–20 år.
  • Portvin, vintage port 20 år eller längre.

I sortimentet