Avsändare – Till startsidan
StartVinDruvans världDruvsorter

Chenin blanc

Chenin blanc

Kunskap & Inspiration

Chenin blanc

Grön druva.

Odlas i: Frankrike, Sydafrika och USA.
Kända distrikt: Loire, Stellenbosch.
Smak: Från torra till söta, alltid med hög fruktsyra och ofta med inslag av grapefrukt, gula päron, tropisk frukt, honung och vått ylle.
Passar till: Fisk och skaldjur, fatlagrade till ljust kött. Söta till fruktdesserter och smakrika ostar.
Smaktyp: Chenin blancviner finns av alla smaktyper och varierar från helt torra till mycket söta. När vinet har jäst eller lagrats på ekfat hamnar det ofta i smaktypen Fylligt & Smakrikt. Viner som jäser och lagras på ståltank hittar du i smaktypen Friskt & Fruktigt.

Från torr till söt

Chenin blanc kommer från Frankrike och odlas främst i centrala Loiredalen. Druvan har hög fruktsyra och ger viner med frisk smak, oavsett om de är torra eller söta. Den höga syran passar också för att tillverka mousserande viner.

Honung och våt ylle

Som unga kan vinerna från Loire tyckas ha lite doft och smak, men med tiden utvecklas aromer som honung, blommor, aprikos och våt ylle. Tack vare syran passar både torra och söta loireviner att lagras länge.

Eftersom chenin blanc ger stora skördar och är tålig mot sjukdomar har den blivit mycket populär i andra vinproducerande länder som USA, Argentina, Australien, och Sydafrika där även heter steen.

Fler druvsorter