Avsändare – Till startsidan
StartVinDruvans världDruvsorter

Gamay

Gamay

Kunskap & Inspiration

Gamay

Blå druva.

Odlas i: Frankrike, Schweiz, Tyskland.
Kända distrikt: Beaujolais, Mâconnais, Anjou-Samur.
Smak: Mjuk och frisk med hög fruktsyra. Smak av röda bär och hallon.
Passar till: Unga viner passar bra att servera svala till lättare rätter av tamfågel eller vit fisk. Fylligare varianter passar till lammkött eller rätter av ljust kött.
Smaktyp: Lättare viner gjorda på gamaydruvan hittar du i kategorin Mjukt & Bärigt.

Granitälskande och frostkänslig

Gamay, eller gamay noir som är druvans fullständiga namn, är den berömda druvan i Beaujolais där den finns omnämnd sedan 1300-talet. Den trivs inte i för heta klimat men har däremot en kärlek för jordmåner med mycket granit. Druvan både knoppas och blommar tidigt och är känslig för frost. Gamay odlas även i stor utsträckning strax norrut, i Mâconnais.

I Schweiz finns en tradition av att tillverka dôle – en blandning av pinot noir och gamay. I Bourgogne kallas samma blandning passetoutgrains.

Aromer av bubbelgum

Gamay är en tunnskalig druva som ger mjuka viner med relativt låga tanninhalter. Dessa vinner oftast inte på att lagras utan bör konsumeras unga. Den enkla och kanske mest kända stilen av gamay karaktäriseras av bärig doft och jäsningsaromer som banan, bubbelgum och karamell. De har fått snabb kolsyrejäsning, alltså vinifierats i slutna behållare där druvorna i botten av karet krossas av de på toppen. Vinstilen beaujolais nouveau är ett exempel på detta.

Den lätta stilen har länge dominerat bilden av druvan. Men producenter i Beaujolais Cru som Morgon och Moulin à Vent gör numera en fylligare stil med mer tanninstruktur och kryddiga aromer som påminner om pinot noir. Dessa gamay-viner går bra att lagra.

Fler druvsorter