
Kunskap & Inspiration
- Om rött vin
- Om vitt vin
- Om rosévin
- Om mousserande vin
- Om starkvin
- Druvans värld
- Vinprovning
- Vinprovning på Systembolaget
- Hemma
- Prova olika smaktyper av vin
- Prova rött vin av fyra olika druvor
- Prova syrah, shiraz och cabernet sauvignon
- Prova vitt vin av fyra olika druvor
- Prova riesling och chardonnay
- Prova olika mousserande vin
- Prova vitt vin till mat hemma
- Prova mat till rött vin
- Prova mat till mousserande vin
- Prova mat till rosévin
- Vinprovningsprotokoll
- Hur mycket vin går det åt?
- Hur länge håller öppnat vin?
- Dekantera & lufta vin
- Defekt vin
- Temperatur på vin
- Årgång & lagring
- Vad innehåller vin?
- Eko, bio, vegan och natur
- Vintermer
- Världens vinländer
- Liknande vin
Grüner veltliner
Grön druva.
Odlas i: Nästan bara i Österrike.
Kända distrikt: Wachau och Kamptal i regionen Niederösterreich.
Smak: Ofta lätta och friska med inslag av päron, grapefrukt och vitpeppar.
Passar till: Fisk och skaldjur, lättare kött- och kycklingrätter samt till pasta- och grönsaksrätter.
Smaktyp: vanligast i smaktypen Friskt & Fruktigt.
Favorit i Österrike
Grüner veltliner är Österrikes mest odlade druva. De mest ansedda vinerna kommer från distrikten Wachau och Kamptal i regionen Niederösterreich.
Päron och vitpeppar
Druvan ger oftast torra vita viner med aromer av vitpeppar, örter, päron, äpple och grapefrukt. Viner med mognad har ibland en liten rökighet och toner av honung. En viss oljighet är inte heller ovanlig.
Druvan odlas även i Tjeckien och i Ungern, där den kallas veltlin zelene respektive zöldveltelini.