Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Vin
Druvans värld
Druvsorter
Marsanne

Kunskap & Inspiration

Marsanne

Grön druva.

Odlas i: Frankrike, Australien, Schweiz, USA.
Kända distrikt: Hermitage i norra Rhône, Frankrike, Valais i Schweiz, Victoria i Australien och Kalifornien.
Smak: Fylliga, lite oljiga, aromatiska viner med mild syra och aromer som päron, melon, nötter och honung. Odlas den i svalt klimat blir vinerna mer neutrala i smaken.
Passar till: Stekt fisk och rätter av ljust kött.
Smaktyp: Vanligast i kategorierna Fylligt & Smakrikt och Druvigt & Blommigt.

Fyllig världsresenär

Marsanne är en av sex tillåtna druvor för vitt vin från Cotes du Rhône. Den mest kända appellationen ligger i norra Rhône – Hermitage AOC (Appellation d'Origine Contrôlée), där de vita vinerna görs på marsanne eller rousanne.

I Valais, Schweiz görs också ett sött vin på marsannedruvan. Druvan har odlats i Australien sedan 1860-talet och där finns de äldsta vinstockarna med marsanne i världen.

Kombinera till fisk eller fågel

Marsanne-viner blir fylliga med något högre alkoholhalt och nötiga aromer. Fruktsyran brukar inte vara så hög, men många viner kan ändå lagras i flera år – speciellt vinerna från Hermitage och vissa distrikt i Australien. De fatlagras ofta, vilket ger än mer fyllighet. Med lagring kommer en oljig ton och mer komplexa aromer. Den passar till smakrika rätter av fisk eller kyckling.

Fler druvsorter

Tillverka vitt vin: Gröna druvklasar i plasthink.

Vitt från grönt

Så tillverkas vitt vin