
Kunskap & Inspiration
- Om rött vin
- Om vitt vin
- Om rosévin
- Om mousserande vin
- Om starkvin
- Druvans värld
- Vinprovning
- Vinprovning på Systembolaget
- Hemma
- Prova olika smaktyper av vin
- Prova rött vin av fyra olika druvor
- Prova syrah, shiraz och cabernet sauvignon
- Prova vitt vin av fyra olika druvor
- Prova riesling och chardonnay
- Prova olika mousserande vin
- Prova vitt vin till mat hemma
- Prova mat till rött vin
- Prova mat till mousserande vin
- Prova mat till rosévin
- Vinprovningsprotokoll
- Hur mycket vin går det åt?
- Hur länge håller öppnat vin?
- Dekantera & lufta vin
- Defekt vin
- Temperatur på vin
- Årgång & lagring
- Vad innehåller vin?
- Eko, bio, vegan och natur
- Vintermer
- Världens vinländer
- Liknande vin
Nebbiolo
Blå druva.
Odlas i: Främst norra Italien.
Kända distrikt: Piemonte och Lombardiet.
Smak: Ofta sträva viner med hög syra, inslag av körsbär, tjära, viol, tobak, rosor och nypon.
Passar till: Kraftiga kötträtter, rätter smaksatta med tryffel och till lagrade hårdostar.
Smaktyp: Nebbiolovinerna hittar du oftast i smaktypen Stramt & Nyanserat.
Hemma i Piemonte
Den blå nebbiolodruvan odlas främst i Barolo och Barbaresco i Piemonte i norra Italien. Namnet kommer från det italienska ordet för dimma, nebbia, som är vanligt i Piemonte på hösten. Nebbiolo mognar väldigt sent och trivs därför bäst i de allra soligaste lägena.
Nebbiolo odlas även i andra delar av Piemonte som Ghemme, Gattinara och Carema. Där blandas den oftast med andra druvsorter och kallas även för spanna. Längre österut, i Valtellina i Lombardiet, tillverkas ett vin av torkade druvor som kallas sfursat.
Tjära och rosor
Vinerna är ganska ljusa i färgen. Doften kan påminna om körsbär, tjära, torkade örter och rosor. Smaken brukar vara mycket frisk och sträv och vinerna tål därför många års lagring.