Avsändare – Till startsidan
StartVinDruvans världDruvsorter

Negroamaro

Negroamaro

Kunskap & Inspiration

Negroamaro

Blå druva.

Odlas i: Södra Italien.
Kända distrikt: Salento i Apulien.
Smak: Fylliga, kryddiga viner med aromer av mörk frukt, kryddor och lakrits, ofta med en liten sötma, något högre alkoholhalt och mörkt röd färg. Rosévinerna är fruktiga.
Passar till: Kraftiga kötträtter och lagrade hårdostar.
Smaktyp: Viner gjorda på negroamaro återfinns ofta i smaktyperna Kryddigt & Mustigt och Fruktigt & Smakrikt.

Apuliens favoritdruva

Negroamaro är den mest odlade druvan i Apulien. Den trivs i den kalkhaltiga jorden, ger rikliga skördar och tål det heta klimatet med sol och torka. Vinerna av högst kvalitet odlas nära havet där druvorna kyls av det svalare klimatet nattetid. Det är vanligt att blanda negroamaro med andra druvor som malvasia nera, sangiovese och montepulciano.

Ger mörka, rustika viner

Tack vare druvans tjocka skal blir negroamaroviner mörkt röda, nästan svarta. Därav dess namn som betyder svart bitter. Den ger allt ifrån enkla röda blanddruvsviner med fruktsötma till fruktiga rosévin och mer strukturerade, tanninrika viner av hög kvalitet. De flesta är rustika, lite kärva viner med sötma som utvecklas förhållandevis fort.

Tre olika klassificeringar

De flesta vinerna i Apulien klassas som IGT, (Indicazione geografica tipica), det vill säga lantvin, men flera av vinmakarna med den högre DOC-statusen, (Denominazione di origine controllata), siktar på den högsta kvalitetsklassen, DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). De mest kända appellationerna är Salice Salentino DOC och Copertino DOC.

Fler druvsorter