
Kunskap & Inspiration
- Om rött vin
- Om vitt vin
- Om rosévin
- Om mousserande vin
- Om starkvin
- Druvans värld
- Vinprovning
- Vinprovning på Systembolaget
- Hemma
- Prova olika smaktyper av vin
- Prova rött vin av fyra olika druvor
- Prova syrah, shiraz och cabernet sauvignon
- Prova vitt vin av fyra olika druvor
- Prova riesling och chardonnay
- Prova olika mousserande vin
- Prova vitt vin till mat hemma
- Prova mat till rött vin
- Prova mat till mousserande vin
- Prova mat till rosévin
- Vinprovningsprotokoll
- Hur mycket vin går det åt?
- Hur länge håller öppnat vin?
- Dekantera & lufta vin
- Defekt vin
- Temperatur på vin
- Årgång & lagring
- Vad innehåller vin?
- Eko, bio, vegan och natur
- Vintermer
- Världens vinländer
- Liknande vin
Pinot blanc
Grön druva.
Odlas i: Frankrike, Italien, Österrike, Sydamerika, USA, Östeuropa.
Kända distrikt: Alsace.
Smak: Ger lätta viner med inslag av äpple.
Passar till: Fisk och skaldjur.
Smaktyp: Vanligast i smaktypen Friskt & Fruktigt.
Mousserande alsacevin
Pinot blanc odlas på många håll i världen. Druvan har en neutral karaktär och relativt hög fruktsyra som passar utmärkt för mousserande viner.
I Frankrike är den vanligast i Alsace och står för större delen av det mousserande vinet cremant d'Alsace. Men den förekommer även i vanliga alsaceviner, ofta tillsammans med andra druvor.
Druva med många namn
I Italien heter druvan pinot bianco och odlas i områden som Alto-Adige och Friuli-Venezia-Giulia. Franciacorta i Lombardiet producerar Italiens främsta torra mousserande viner och även där spelar pinot blanc en viktig roll.
I Tyskland, där den heter weissburgunder, odlas den för att den ger sockerrik must och blandas gärna med mer smakrika druvsorter.