
Kunskap & Inspiration
- Om rött vin
- Om vitt vin
- Om rosévin
- Om mousserande vin
- Om starkvin
- Druvans värld
- Vinprovning
- Vinprovning på Systembolaget
- Hemma
- Prova olika smaktyper av vin
- Prova rött vin av fyra olika druvor
- Prova syrah, shiraz och cabernet sauvignon
- Prova vitt vin av fyra olika druvor
- Prova riesling och chardonnay
- Prova olika mousserande vin
- Prova vitt vin till mat hemma
- Prova mat till rött vin
- Prova mat till mousserande vin
- Prova mat till rosévin
- Vinprovningsprotokoll
- Hur mycket vin går det åt?
- Hur länge håller öppnat vin?
- Dekantera & lufta vin
- Defekt vin
- Temperatur på vin
- Årgång & lagring
- Vad innehåller vin?
- Eko, bio, vegan och natur
- Vintermer
- Världens vinländer
- Liknande vin
Sangiovese
Blå druva.
Odlas i: Italien, Rumänien, USA, Australien, Argentina, Chile.
Kända distrikt: Toscana, Italien.
Smak: Friska strama viner, körsbär, plommon, mandel, örter, choklad, tobak, kaffe, svart te.
Passar till: Vilt, smakrika kötträtter och pasta, gärna med tomatbaserad sås.
Smaktyp: Viner av sangiovese går att hitta i alla smaktyper, främst i kategorierna Kryddigt & Mustigt och Stramt & Nyanserat.
Italiensk klassiker
Sangiovese är en klassisk italiensk rödvinsdruva som odlas i stora delar av landet, framförallt i Toscana och Emilia-Romagna. Den har många synonymer, som brunello och prugnolo.
Körsbär och nötter
Enklare sangioveseviner är ofta friska och ganska sträva med toner av körsbär och mandel. De mer fruktkoncentrerade vinerna har aromer som mörka körsbär, pinjenötter och gröna örter som timjan och rosmarin.
Om vinerna lagras på nya ekfat får vinet tydlig smak av rostat kaffe och mörk choklad. I Toscana kommer sådana viner främst från Chianti Classico, Brunello di Montalcino och i delvis även Vino Nobile de Montepulciano och Carmignano.
Utanför Italien odlas den fortfarande i mycket liten omfattning, men intresset för sangiovese ökar i både Kalifornien och Australien.