Avsändare – Till startsidan
StartVinDruvans världDruvsorter

Solaris

Solaris

Kunskap & Inspiration

Solaris

Grön druva.

Odlas i: Tyskland, Sverige och Danmark.
Kända distrikt: Baden, Sachsen.
Smak: Friska och fruktiga. Ofta med inslag av citrus, äpplen, lime, kiwi och fläder.
Passar till: De friska och fruktiga vinerna passar till lätta rätter av fisk eller skaldjur. De söta varianterna passar till grönmögelostar eller söta och friska desserter.
Smaktyp: Ursprungligen kunde solaris nästan bara hittas i smaktypen Friskt & Fruktigt. I dag har det även börjat dyka upp fatlagrade viner av typen Fylligt & Smakrikt.

Tålig korsning

Solaris används främst för vinodling i svala klimat. Den skapades 1975 vid en druvförädlingsanläggning i Tyskland genom att korsa ett antal olika druvor. Projektets mål var att få en druvsort som var tålig mot sjukdom och svampangrepp. Detta har gjort den populär i de svalaste länderna i norra Europa. Den har tidigare benämnts som hybrid men är de facto Vitis Vinifera – en godkänd kvalitetsdruva inom EU.

Ger söta och torra viner

Rankan ger stora skördar. Men då druvorna når höga sockerhalter redan tidigt på säsongen kan druvorna angripas av skadeinsekter. Den höga mustvikten gör att solaris är en populär druva för framställning av söta viner. I Sverige har fokus varit på torra viner, som ger aromatiska toner.

Fler druvsorter