Avsändare – Till startsidan
StartVinDruvans världDruvsorter

Tempranillo

Tempranillo

Kunskap & Inspiration

Tempranillo

Blå druva.

Odlas i: Spanien, Argentina, Mexiko och Portugal.
Kända distrikt: Rioja, Ribera del Duero, Navarra.
Smak: Mörka bär, körsbär, slånbär, torkad frukt och kryddor.
Passar till: Grillat eller stekt kött, gärna med örtkryddor eller till mustiga köttgrytor.
Smaktyp: Viner av tempranillo finns ofta i smaktypen Kryddigt & Mustigt men kan även hittas i Fruktigt & Smakrikt samt Stramt & Nyanserat.

Spaniens stolthet

Tempranillo odlas främst i norra och mellersta delen av Spanien. Några av de främsta vinerna kommer från Rioja, Ribera del Duero, Navarra och Penedès.

Druvan har många olika namn beroende på var den odlas: tempranillo i Rioja och Navarra, tinto fino eller tinto del país i Ribera del Duero, tinto de toro i Toro, cencibel i La Mancha och Valdepeñas samt ull de llebre (harögat) i Katalonien.

Smak av vanilj

Många tempranilloviner lagras länge på amerikanska ekfat som ger mycket vaniljsmak. Det är därför svårt att uppfatta vilka aromer som egentligen är druvtypiska. Doften brukar beskrivas som kryddig med inslag av vanilj, fat, torkad frukt och örter såsom dill.

I dag är det vanligt att vinerna inte lagras så länge på fat. Detta för att anpassas till den internationella trenden med fruktiga viner.

Denna spanska favorit odlas också i Argentina och i Portugal, där den bland annat heter tinta roriz och ingår i portviner.

Läs mer om fler druvsorter