Avsändare – Till startsidan
StartVinDruvans världDruvsorter

Touriga nacional

Touriga nacional

Kunskap & Inspiration

Touriga nacional

Blå druva.

Odlas i: Portugal och Sydafrika.
Kända distrikt: Norra Portugal (DOC Douro, DOC Porto, DOC Dão).
Smak: Fylliga, sträva viner med aromer som blåbär, björnbär, plommon, choklad och blommiga, örtiga toner som viol, mynta eller bergamott.
Passar till: De torra vinerna passar till mörkt kött som lamm och nöt. De söta portvinerna matchar chokladdesserter och grönmögelostar.
Smaktyp: De flesta viner av druvan touriga nacional hamnar i smaktypen Fruktigt & Smakrikt.

Viktig portvinsdruva

Touriga nacional ger små skördar men är en viktig komponent i portvin. Av de tillåtna portvinsdruvorna är den en av de bäst rekommenderade för ändamålet. Den koncentrerade smaken och strävheten ger både struktur och arom av mörka bär.

Även vanliga viner görs på touriga nacional, många av hög kvalitet. De framställs i Portugal, Sydafrika och i mindre skala även i Spanien, USA och Australien. I Sydafrika görs både starkviner i portvinstil och vanliga viner på druvan.

Intensivt och strävt

Touriga nacional har ett tjockt skal som ger koncentrerad färg och smak. Den växer i steniga skifferjordar i Douro där klimatet är torrt och hett. Där ger den intensiva, sträva och aromatiska viner. Det är också här som det berömda portvinet framställs, i appellationen DOC Porto.

Söder om Douro-floden ligger Dão. Där växer vinrankorna i granitjordar på högre höjd och får mer regn, vilket gör vinerna friskare något mer blommiga och eleganta.

Fler druvsorter