På onsdag förbättrar vi våra IT-system och det kan orsaka störningar på sajten. Vi gör vårt bästa för att allt ska fungera som vanligt under dagen.

Avsändare – Till startsidan
StartVinDruvans världDruvsorter

Melon de bourgogne/muscadet

Melon de bourgogne/muscadet

Kunskap & Inspiration

Melon de bourgogne/muscadet

Melon de bourgogne i sortimentet

Melon de bourgogne i sortimentet

Odlas i: Frankrike, USA.
Kända distrikt: Loire.
Smak: Ger lätta, neutrala viner med inslag av citrus.
Passar till: Lätta fiskrätter och skaldjur.
Smaktyp: Vanligast i kategorin Friskt & Fruktigt.

Tål frost och fukt

Melon de bourgogne växer främst i Loire och kallas ibland bara melon. Druvan kallas också för muscadet vilket avslöjar druvans hemvist Muscadet de Sèvre-et Maine i Nantais i västra Loire där de mest kända vinerna produceras. Druvans förmåga att stå emot frostangrepp och mjöldagg gör den populär i denna svala, relativt fuktiga del av Frankrike där Atlanten påverkar klimatet.

Sur lie

Melon de bourgogne har en neutral karaktär utan allt för mycket fruktsyra. Istället speglar den sin växtplats och vinerna fatlagras oftast inte. I regionen Muscadet de Sèvre-et Maine får de däremot ligga kvar på jästfällningen över vintern innan de buteljeras mellan mars och november året efter skörden. Denna teknik kallas sur lie och gör vinet lite fylligare med toner av jäst, bröd och en hint av kolsyra.

Fler druvsorter

Så tillverkas vitt vin

Vitt från grönt

Så tillverkas vitt vin

Rätt vin i såsen

Mycket syra, lite fat

Rätt vin i såsen