Avsändare – Till startsidan
StartVinDruvans världDruvsorter

Cabernet franc

Cabernet franc

Kunskap & Inspiration

Cabernet franc

Blå druva.

Odlas i: Frankrike, Italien, Chile, Argentina, USA, Australien, Nya Zeeland och Östeuropa.
Kända distrikt: Bordeaux och Loire.
Smak: Ger friska och medelsträva viner. Kan ha inslag av hallon, svarta vinbär, grön paprika, gräs och rotfrukter.
Passar till: De flesta kötträtter, speciellt av lamm och nöt. De lättare vinerna från Loire passar bättre med ljust kött som fläsk och kyckling.
Smaktyp: Vin med cabernet franc hittas oftast i kategorierna Stramt & Nyanserat och Fruktigt & Smakrikt.

Kusinen från landet

Cabernet franc betraktas ofta som en lite mindre känd släkting till den betydligt populärare druvan cabernet sauvignon. Med DNA-teknik har det nu konstaterats att cabernet franc, tillsammans med sauvignon blanc, i själva verket är cabernet sauvignons "föräldrar". 

I Frankrike odlas cabernet franc främst i Bordeaux och Loire. Druvan knoppas och mognar relativt tidigt och passar därför bäst i svala klimat. I Bordeaux blandas den alltid med merlot och/eller cabernet sauvignon. I Loire är de mest kända odlingsområdena Chinon, Bourgueil och Saumur-Champigny. Druvan odlas även i nordöstra Italien och i flera andra länder.

Dofter av sommar

Doften brukar påminna om gräs, svarta vinbär, rotfrukter och hallon. Vinerna påminner om cabernet sauvignonviner men har inte lika mycket fruktsyra och strävhet. Rena cabernet francviner kan vara mjuka och bäriga eller sträva och hålla för lång lagring.

Fler druvsorter